Una entrada lògica, però sobretot necessària. Les conseqüències de la nevada del 8 de març són encara visibles a molts punts del parc. Els treballs de neteja s'estan allargant mesos. Una situació que en el futur podria minimitzar-se. La incorporació de la Generalitat al Consorci del Parc de Collserola suposarà un increment del 33% del pressupost. FRANCESC BALTASAR, conseller de Medi Ambient i Habitatge Un dels esculls principals ha estat la delimitació de la zona. L'Ajuntament de Barcelona ha batallat perquè s'excloguessin de l'àrea protegida diverses zones on hi ha nuclis habitats i nous equipaments públics. Amb la declaració de Parc natural Collserola guanya 779 hectàrees de zona protegida i passa de les 7516 hectàrees de superfície a 8295. Entre altres àrees, entren a formar part del parc el Turó de Montcada i la Torre Negra de Sant Cugat. S'atèn així una vella reivindicació del consistori vallesà. Les negociacions no han estat fàcils. Inclòs en el programa de govern de l'administració sorgida de les eleccions de 2003, el procés es va començar a moure dos anys més tard. El març de 2009 el conseller Baltasar va anunciar la imminent creació del parc. Però no ha estat fins a un any i mig després que les paraules s'han convertit en fets. El principal repte és ara preservar l'equilibri entre la protecció del parc i l'ús social d'un pulmó verd que anualment rep dos milions de visitants.

La declaració de parc natural suposa consolidar la participació de la Generalitat en el consorci que gestiona el parc. Una participació que ja va formalitzar al març de 2009 amb la aportació de 718.000 euros. Ara, el Govern català farà una inversió que suposarà un increment del 33% del pressupost del parc.

Aconseguir la declaració de parc natural ha estat un procés llarg. Un dels esculls principals ha estat la delimitació de la zona. L’Ajuntament de Barcelona ha batallat perquè s’excloguessin de l’àrea protegida diverses zones on hi ha nuclis habitats i nous equipaments públics. Amb la declaració de Parc natural, Collserola guanya 779 hectàrees de zona protegida i passa de les 7516 hectàrees de superfície a 8295. Entre altres àrees, entren a formar part del parc el Turó de Montcada i la Torre Negra de Sant Cugat. S’atèn així una vella reivindicació del consistori vallesà.

Les negociacions no han estat fàcils. Inclòs en el programa de govern de l’administració sorgida de les eleccions de 2003, el procés es va començar a moure dos anys més tard. El març de 2009 el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va anunciar la imminent creació del parc. Però no ha estat fins a un any i mig després que les paraules s’han convertit en fets. El principal repte és ara preservar l’equilibri entre la protecció del parc i l’ús social d’un  pulmó verd que anualment rep dos milions de visitants.