El Grup Municipal de Vox a Barcelona sol·licita a l’Ajuntament de Barcelona que retiri la simbologia LGTBI de l’espai públic “en qualsevol dels seus formats” i en posa com a exemple les pancartes i pintures. En una carta a què ha tingut accés betevé, el portaveu de la formació d’extrema dreta, Liberto Senderos, defensa que únicament han d’utilitzar-se els símbols oficials que “representen la totalitat de la ciutadania”.

Un dels símbols que Vox vol eliminar és la bandera LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, una petició que el govern Collboni ha rebutjat, perquè aquest dissabte la bandera oneja a la façana principal de l’edifici. Senderos defensa que la bandera de l’arc de Sant Martí “no disposa de reconeixement legal vàlid” i, per tant, no pot penjar d’edificis de l’Administració pública, com l’Ajuntament: “Només les banderes oficials poden ser exposades”.

La bandera, un símbol “electoralista”

Senderos acusa el govern Collboni de fer un ús electoralista d’una simbologia que “no és representativa de la majoria dels ciutadans”. De fet, sostenen que la bandera LGTBI “ni tan sols representa les persones homosexuals, moltes de les quals rebutgen ser col·lectivitzats i utilitzats com arma política”.

Per Vox, posar la bandera LGTBI a l’Ajuntament representa una “privatització de l’espai públic d’ús comú” i és una mesura excloent que vulnera “els principis d’objectivitat i neutralitat institucional”. Critiquen que penjar la bandera de l’arc de Sant Martí no és una qüestió d’interès per als veïns sinó “a costa de l’enfrontament social”.

Els arguments de l’Ajuntament

El comissionat d’LGTBI, Javier Rodríguez, ha respost al Grup Municipal de Vox també a través d’una carta per justificar la presència de la bandera a l’Ajuntament. Per Rodríguez, el seu desplegament “no vulnera el principi de neutralitat institucional ni desafia l’oficialitat de cap de les banderes que onegen als edificis públics d’aquesta corporació”. Per això, el comissionat sentencia que la bandera LGTBI “continuarà onejant, quan sigui procedent, als edificis públics d’aquest Ajuntament”.