Iannis Varufakis va venir a Barcelona com a convidat al cicle DO Europa, que es va fer a El Born Centre Cultural la tardor de l’any passat. El cicle de conferències el va programar i tancar el govern de Xavier Trias l’abril de 2015, també la visita de Varufakis. El Grup Municipal de C’s ha fet públiques aquest divendres les factures de l’estada, que inclouen el viatge i l’allotjament per a ell i la seva esposa i els honoraris per la conferència. Els vols Atenes-Barcelona van pujar a 864,30 euros; la conferència, a 2.031,50 euros, i pel que fa als hotels, es van pagar dues nits al Mercer (894,92 euros) i una més al Neri (310 euros).

La líder municipal de C’s, Carina Mejías, ha acusat l’alcaldessa, Ada Colau, de gastar-se diners públics per “allotjar amics en hotels de cinc estrelles”. “Hi ha una doble moral entre el que diuen i el que fan”, ha dit Mejías, que ha fet públiques també les despeses dels altres conferenciants del cicle (Loretta Napoleoni, Owen Jones i Judith Butler), i dels honoraris de la presentadora, la periodista Mònica Terribas, que sumats als costos de Varufakis pugen a uns 20.000 euros. “És important que aquests diners es recuperin”, ha afirmat Mejías, que ha dit que amb aquesta quantitat s’haurien pogut pagar 3.200 beques menjador. També des del PP, Alberto Fernández Díaz ha denunciat “el luxe ‘podemita’ i la hipocresia de Colau” en les despeses de Varufakis a Barcelona.

Fonts municipals han explicat que en el cas de Iannis Varufakis es van buscar hotels cèntrics i petits per garantir la discreció, ja que quan se’l va convidar, l’abril de 2015, encara era ministre. Les mateixes fonts asseguren que es va optar per dos hotels diferents perquè en aquelles dates no hi havia un sol establiment amb tres nits disponibles. En declaracions a RAC1, l’alcaldessa, Ada Colau, ha acusat Ciutadans de treure aquest tema per un interès electoralista.

Fonts de CiU afirmen que el govern anterior va reservar dues nits a l’hotel Mercer, però desconeixen el motiu de la tercera nit al Neri. El regidor de CiU, Jordi Martí, ha admès aquest divendres que “si la filosofia del nou govern no és pagar hotels a segons quines persones, tenien temps de canviar el tractament que se li donava”.