Avui hi ha mudança al carrer de Pelai. Han de pujar materials a la terrassa, i per fer-ho han hagut de demanar permís a l'Ajuntament. Aquesta sol·licitud té un cost de 86 euros, una nova taxa que ha enfurismat el sector. ANTONIO GARCÍA, director de logística d'Hermanos Guzmán "Nosaltres per pujar un piano pot ser que cobrem vora els 150 o 180 euros, i les taxes per aquest servei poden ser superiors al cost de pujar el piano. Moltes clients es tiren enrere perquè consideren abusives aquestes taxes." Finalment, la Guàrdia Urbana no ha donat el vistiplau al trasllat perquè s'ocupa part d'un carril de circulació. Ara aquesta empresa de mudances haurà de tornar a demanar la sol·licitud i pagar altra vegada la taxa. A aquests 86 euros s'hi sumen tres euros per metre quadrat de via pública que s'ocupa, i també cal afegir-hi 45 euros per hora si cal que la Guàrdia Urbana reguli el trànsit. I aquestes en són les conseqüències. FERNANDO BARRIOS, Mudanzas y Traslados Barrios "Les mudances que ja teníem contractades encarir-les en 100-150 euros, que això ho estem pagant nosaltres perquè el client no estava avisat. Estàs facilitant les empreses que no paguen impostos, les pirates per dir-ho d'alguna forma, que són aquests que ja no paguen una cosa i no paguen l'altra." Per això, el Grup Municipal de CiU ha demanat que es retiri la taxa. JORDI MARTÍ, regidor de CiU "Denunciar la manca de sensibilitat social del govern d'Ada colau. Manca de sensibilitat social perquè estem parlant d'un sector de petita, mitjana, microempresa i autònoms. De moment, el govern s'ha compromès a rebaixar la taxa fins als 38 euros després de l'estiu, mentre no es replantegi aquesta mesura ja de cara a les ordenances fiscals de l'any vinent.

Els més perjudicats per aquesta nova taxa de 86,31 euros són els clients més petits. “Un servei de 120 euros, de pujar una nevera o un sofà, es converteix en 250 euros només per la taxa”, expliquen des de Mudanzas y Traslados Barrios. Això fa que vegades els costos de les taxes són majors que els de la mudança, i “fa desistir molts clients”. A més, denuncien que en menys d’un mes aquesta empresa ha pagat 2.500 euros només en taxes.

La sol·licitud, tingui resposta afirmativa o negativa, té el cost fix de 86,31 euros, sigui quin sigui el tipus de trasllat. Aquí se li han de sumar les taxes d’ocupació de via pública, que són de mitjana de tres euros el metre quadrat que s’ocupa amb el camió o la grua, i també cal afegir si es talla un carrer o s’ocupa una zona de càrrega i descàrrega més temps del permès.

L’Ajuntament estudia rebaixar la taxa

Tot i que es va aprovar el  mes de desembre,el sector no n’ha tingut notícia fins que no es va començar a aplicar a finals de maig, sense tenir temps de fer-hi al·legacions. L’Ajuntament explica que amb la taxa es volia posar fi a la pràctica d’algunes empreses, que reservaven l’espai públic diversos dies per fer un mateix trasllat, i que després triaven el dia que més els convenia a fer-ho. Des del consistori expliquen que això els comportava “diversos problemes de gestió”. Ara estudien rebaixar aquesta taxa a 38 euros després de l’estiu, de manera que en comptes de cobrir el cost real del tràmit al 90 %, com es fa ara, costaria el 40 %.

CiU: “El sector de les mudances no ha de pagar la taxa”

El Grup Municipal de CiU vol que s’exclogui el sector de les mudances de pagar aquesta taxa, ja que  també s’aplica per a les filmacions als carrers de la ciutat. El regidor Jordi Martí creu que és “un atac a l’autònom i la petita i mitjana empresa, i fomenta la pirateria i l’intrusisme dels qui fan mudances sense pagar impostos“.