El servei municipal de mediació i atenció en processos de desnonaments, la Unitat Antidesnonaments de Barcelona, ha estat reconeguda amb el premi internacional World Habitat de bronze, que organitzen conjuntament l’ONG World Habitat i l’agència de les Nacions Unides ONU-Habitat. Segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona, aquest guardó reconeix les bones pràctiques en matèria d’habitatge arreu del món i existeix des de fa 35 anys.
Més de 14.000 famílies ateses
Els premis World Habitat han destacat la tasca de la unitat, que des del 2016 —quan es va posar en marxa— ha atès 14.000 famílies a la ciutat. Aquest servei municipal s’encarrega de fer el paper de mediació entre els jutjats, les propietats i les persones afectades en un procés de desnonament. Cada setmana, de mitjana, atén entre 50 i 60 casos. La majoria, nou de cada 10, s’acaben aturant. Aquesta tasca s’aconsegueix conjuntament amb els moviments socials.
El consistori assenyala que, segons les dades publicades pel poder judicial, els llançaments a Barcelona s’han reduït un 43 % des del 2015. Darrerament la Unitat Antidesnonaments ha triplicat l’equip i ha passat de 16 a 43 professionals. El pressupost també ha augmentat: de 700.000 euros a 2,5 milions d’euros l’any per tal d’ampliar i millorar l’atenció i mediació.
El govern municipal defensa que la nova llei d’habitatge que s’està negociant al Congrés dels Diputats inclogui la mediació obligatòria en els processos de desnonament i que en els casos de grans tenidors siguin els propietaris els qui assumeixen l’obligatorietat d’oferir un lloguer social.