La Unitat Antidesnonaments de l’Ajuntament de Barcelona, també coneguda com a Servei d’Intervenció en situacions de Pèrdua de l’Habitatge i Ocupacions (SIPHO), ha triplicat l’equip i ha passat de 16 a 43 professionals. El pressupost també ha augmentat: de 700.000 euros a 2,5 milions d’euros l’any per tal d’ampliar i millorar l’atenció i mediació en situacions de desnonament. Segons la regidora d’Habitatge i Rehabilitació, Lucía Martín, l’objectiu és donar una “resposta estructural, ja no és un equip petit, sinó que és un equip que actuarà íntegrament en tot el procés de desnonament“.

L’Ajuntament ha explicat que l’objectiu és arribar també a les persones físiques, la majoria petits propietaris, que representen la meitat dels que sol·liciten un llançament a la ciutat. En aquest sentit, remarquen que la llei que ha d’aprovar el Parlament ja se centrarà en la corresponsabilitat dels grans tenidors i que, per això, cal posar el focus també en els petits. “Reclamem eines per poder actuar de manera diferent en uns i altres, que els grans tinguin obligació de reallotjament i que nosaltres ens puguem centrar en els petits”, ha concretat Martín.

S’atura el 90 % dels desnonaments que els arriben

Segons les dades municipals, gràcies al servei i a l’actuació dels moviments veïnals i pel dret a l’habitatge, el 90 % de les ordres de llançament que arriben a la Unitat Antidesnonaments s’aturen, i el 80 % se suspenen abans de la data assenyalada. Sobre la possibilitat que es disparin els desnonaments coincidint amb la fi de la moratòria dels llançaments per la pandèmia, Martín s’ha mostrat confiada que la prohibició de desnonar famílies vulnerables es prorrogarà. “No preveiem que la moratòria de desnonaments no es torni a allargar”, ha dit.

El 2021 va atendre 2.267 famílies vulnerables

La Unitat ha atès 13.400 famílies vulnerables en risc de quedar-se sense habitatge des del 2016, quan es va crear. El 2021 el servei es va prestar a 2.267 famílies. Tot i la moratòria dels desnonaments a persones vulnerables decretada durant la pandèmia de la covid, l’any passat la xifra de famílies ateses no va baixar i, de fet, s’ha mantingut estable des del 2017, amb només un respir durant els mesos de confinament estricte el 2020.

El pressupost anual passa de 700.000 euros a 2,5 M €

Amb l’ampliació, s’ha incorporat un equip legal propi especialitzat, format per cinc persones. Es vol donar, així, més rapidesa i capacitat d’intervenció, sobretot en els casos que van per la via penal. A més, ha de permetre una interlocució única amb els òrgans judicials i centralitzar la recepció de comunicacions i l’enviament d’informes i documentació relacionada amb procediments de pèrdua d’habitatge. Els professionals de l’àmbit social i de la mediació passen de ser 13 a ser-ne 30.

El preu de la licitació de la Unitat Antidesnonaments és de cinc milions d’euros durant dos anys, amb la possibilitat de dues pròrrogues anuals. Es preveu adjudicar el contracte el darrer trimestre del 2022, amb un cost de 2,5 milions d’euros anual, gairebé el triple que la licitació anterior, que era de 700.000 euros.