En Tomàs va treballar només dos anys a la caserna del carrer de Lleida abans de jubilar-se, però assegura que van ser-ne els millors. Encara avui recorda a la perfecció on era tot. TOMÀS ASIL, bomber jubilat "Aquí la sala d'útils, a dalt els dormitoris... És el millor parc, el millor parc que ha hagut a Barcelona". La caserna es va construir per l'Exposició Universal de 1929. És la més veterana que es conserva a tot l'estat i l'única que es manté en peu a Barcelona. Va funcionar fins a l'any 2000 i, després d'un temps cedida a la Policia Nacional, l'Ajuntament la va recuperar el 2013 per convertir-la en el Parc de la Prevenció. Com ho va ser al seu temps, la caserna vol ser ara un centre pioner dedicat a la prevenció del risc, on s'explicarà com protegir-se en cas d'emergències. També hi haurà un museu amb la història dels Bombers de Barcelona i la relació que han tingut amb la ciutat. De fet, mantenir aquest equipament ha estat una reivindicació constant d'una plataforma de bombers que ara asseguren veure un somni fet realitat. ANTONI GALILEA, Plataforma Defensa Patrimoni Històric Bombers "Ens van dir que era impossible; ara sabem que no hi ha res impossible quan s'uneix la voluntat i l'esforç de moltes persones." XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Em vaig comprometre a fer-ho. No sé si s'ho creien del tot al començament quan vaig dir que ho faríem. Potser hem trigat uns mesos de més, però al final això serà veritat." Al novembre començaran les obres de rehabilitació, que s'allargaran fins a finals de 2015, amb un pressupost de 2,1 milions d'euros. El projecte preveu respectar els elements arquitectònics singulars.

Edificada l’any 1929 amb motiu de l’Exposició Universal, la caserna és el parc de bombers més veterà conservat a l’estat i l’únic que es conserva a Barcelona. Les obres de construcció del nou Parc de la Prevenció començaran el mes que ve i s’allargaran un any. L’espai guanyarà uns 300 m2 i acollirà les més de 1.000 peces de la col·lecció històrica de Bombers de Barcelona. L’equipament passarà a formar part de la futura xarxa d’espais culturals Montjuïc, Muntanya de Museus i serà el primer centre d’aquestes característiques a tot l’estat espanyol.

Actualment l’antic parc té dues plantes. El projecte en preveu la rehabilitació integral i la revaloració dels elements més característiques, com són el pati d’útils i la torre de pràctiques. L’interior passarà a tenir una nova configuració amb quatre plantes on s’integrarà un centre formatiu, divulgatiu i expositiu dedicat a la prevenció i la seguretat, un espai de reconeixement a la funció social del cos de bombers i un espai museístic on s’exposarà el patrimoni històric del cos.

La decisió de conservar la construcció, anunciada pel govern de Trias la primavera de 2013, va esvair les esperances de l’Escola Mossèn Cinto Verdaguer de poder ampliar instal·lacions. El centre educatiu està situat al costat de l’antiga caserna del carrer de Lleida i, en reiterades ocasions, ha demanat poder ampliar-se. De fet, va existir un acord de cessió municipal de l’edifici al Consorci d’Educació. Els bombers sempre s’han oposat a aquesta cessió i han exaltat el valor històric de la caserna.

Comparteix a: