Foto: Andrea Zamorano

Els resultats de les eleccions generals del 2023 dibuixen dos grans blocs a Espanya amb PP i PSOE al capdavant. Els populars han aconseguit 136 escons, 47 més que el 2019. Ara bé, l’opció d’assolir la majoria absoluta amb el suport de Vox —que es queda amb 33 representants al Congrés dels Diputats i se situa com a tercera força—no serà possible. Els dos partits sumen 169 diputats, lluny de la majoria necessària, que és de 175 diputats.

L’altre bloc té el PSOE al capdavant amb 122 diputats. Els socialistes han millorat els resultats del 2019 —amb dos diputats més. La quarta força és Sumar – En Comú Podem. La formació liderada per Yolanda Díaz ha aconseguit 31 diputats. En aquest cas, els dos partits també es queden lluny de la majoria absoluta. Si exploren pactes per poder investir Pedro Sánchez, ho hauran de fer amb les forces independentistes. Malgrat haver empitjorat resultats respecte al 2019, formacions com Junts, podrien ser decisives.

El PSC s’imposa a Catalunya

En el cas de Catalunya, el PSC s’ha imposat clarament a la resta de formacions. Ha aconseguit 19 diputats, set més dels 12 que tenia actualment. A molta distància hi ha un triple empat a set escons entre Sumar-ECP, ERC i Junts, i el PP ha obtingut sis diputats —quatre més que el 2019—. Vox manté els dos escons i la CUP i el PDeCAT es queden sense representació al Congrés.

A la ciutat de Barcelona, els socialistes han guanyat a tots els districtes, excepte a Sarrià – Sant Gervasi. A la ciutat, han aconseguit el 33 % dels vots. Per sota, hi ha Sumar – En Comú Podem, que queda en segona posició. El segueix el PP i ERC se situa com a quarta força, després d’haver quedat en primera posició als comicis del 2019. Per sota i per aquest ordre hi ha Junts, Vox i la CUP.

Què vols saber de les eleccions generals del 2023?