Quim Torra plano mig declaracio

El Tribunal Suprem ha rebutjat el recurs presentat per la defensa de Quim Torra i ha decidit, per tant, no suspendre de manera cautelaríssima la decisió de la JEC, la Junta Electoral Central, qui va ordenar la inhabilitació immediata de Torra, malgrat que la sentència per desobediència encara no és ferma.

El Suprem ha rebutjat la mesura sol·licitada per la defensa del president perquè no s’han apreciat “raons d’especial urgència que requereixin una suspensió d’aquest tipus, que es fa sense escoltar l’administració de la qual s’està recorrent l’acord, en aquest cas la Junta Electoral Central, ni el ministeri fiscal”.

S’obre la via de la suspensió com a mesura cautelar

El tribunal, però, analitzarà ara si, enlloc de cautelaríssima, precedeix suspendre l’acord de la JEC per la via de la mesura cautelar. En aquest procediment la JEC i la Fiscalia poden presentar al·legacions. S’ha obert un termini de cinc dies perquè ho facin.

La Junta Electoral Central va decidir inhabilitar Torra com a diputat basant-se en l’article 6.2 de la Llei electoral, que diu que no són elegibles els condemnats per sentència, “encara que no sigui ferma”, per delictes de rebel·lió o terrorisme contra l’administració pública o contra les institucions de l’Estat.

El Parlament diu que Torra segueix sent diputat

L’acord de la JEC ordena inhabilitar del càrrec de diputat a Quim Torra. És, però, el Parlament qui hauria d’executar aquesta ordre. Això, però, entraria en contradicció amb el reglament de la cambra que diu que només es pot suspendre un diputat si hi ha sentència ferma.

Aquest divendres ho ha recordat en una piulada el president del Parlament, Roger Torrent, que ha dit que ja ha confirmat a Torra que continua essent diputat.

De fet, l’endemà de conèixer-se la decisió de la JEC, el ple del Parlament de Catalunya va ratificar Quim Torra com a president de la Generalitat amb l’aprovació d’una proposta de resolució conjunta de JxCat, ERC i la CUP.

Tampoc queda clar si el fet de perdre la condició de diputat inhabilitaria Torra, també, del càrrec de president de Catalunya. L’Estatut diu que només els diputats poden ser elegibles per presidir la Generalitat.

En conèixer la decisió de la JEC, Torra va anunciar que esgotaria totes les vies per tal d’anul·lar aquesta decisió, sobretot perquè considera que “vulnera els seus drets fonamentals i decideix en relació a competències que no li corresponen”. Torra va donar a conèixer, també, la seva voluntat de seguir en el càrrec de president de la Generalitat mentre l’ordre no s’executi.

Quim Torra i Pedro Sánchez es reuniran un cop s’hagi format el Govern espanyol

La inhabilitació de Quim Torra s’està decidint en un context de creació de diàleg entre els governs català i espanyol. Pedro Sánchez i Quim Torra han parlat aquest dijous per telèfon i s’han emplaçat a reunir-se un cop s’hagi format el Govern espanyol. En aquesta trucada, Sánchez ha expressat “la seva voluntat sincera de reprendre el diàleg i d’intentar arreglar el conflicte polític a Catalunya“.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a