Les obres de l’edifici de la via Laietana que es convertirà en la nova seu administrativa de l’Ajuntament de Barcelona ja estan en marxa. L’immoble icònic dels antics jutjats està situat al número 8 i 10 d’aquest carrer i acollirà 700 treballadors municipals. S’ha previst que els treballs finalitzin el segon semestre del 2026.

En un primer moment, s’hi traslladaran 220 persones i de manera progressiva, i mentre es rehabilitin noves plantes, s’hi aniran traslladant la resta de treballadors.

edifici municipal via laietana

Via Laietana: “El futur econòmic del centre de la ciutat”

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni ha assenyalat que “el futur econòmic del centre de la ciutat ha de ser la via Laietana”. Ha explicat que està parlant amb els operadors d’immobles de la zona i empreses perquè s’hi instal·lin i ha defensat que el consistori és el primer en fer el pas per dur-hi activitat.

A més, Collboni ha explicat que preveu concretar en breu un nou projecte a la part baixa de la via Laietana: concretament a l’edifici de Correus es treballa per instal·lar-hi un centre d’empreses tecnològiques en un futur del Consorci de la Zona Franca amb 1.300 treballadors. Tot plegat, “canviarà el paisatge humà del carrer i s’omplirà de vida amb treballadors públics i privats”, ha afirmat.

Antiga seu dels Jutjats de Primera Instància de Barcelona

L’edifici era l’antiga seu dels Jutjats de Primera Instància de Barcelona i està en desús des del 2008. Es tracta d’una finca d’estil noucentista i neoclàssic catalogada patrimonialment amb un nivell C. El 2014 l’Ajuntament de Barcelona va comprar bona part de l’espai a la Generalitat. Ara bé, hi ha una part de l’espai que és propietat de l’Estat, i de fet, la planta baixa està ocupada per oficines de l’Institut Nacional d’Estadística i és l’única que ha mantnigut l’activitat.

30 mesos d’obres i 18,7 milions d’euros

Les obres s’allargaran poc més de dos anys, uns 30 mesos, i suposaran una inversió de 18,7 milions d’euros. La primera actuació se centrarà en les tres plantes superiors (sisena, setena i àtic), on s’ubicaran les noves oficines municipals, i també parcialment al semisoterrani i al soterrani. També hi haurà actuacions en l’estructura de la resta de plantes i s’adequaran alguns espais comuns com els accessos, els vestíbuls i la coberta. S’intervindrà en 6.000 m², dels 20.000 m² que té en total l’edifici.

S’alliberen espais municipals del centre de la ciutat

L’actuació servirà per alliberar cinc edificis municipals del centre de la ciutat, que es destinaran a d’altres usos. S’ha projectat fer-hi 70 habitatges públics. A banda, l’espai de la Gerència de Seguretat, Prevenció i Convivència, ubicat a la plaça Pi i Sunyer, quedarà buit i ja s’hi ha projectat ubicar-hi el futur CAP Gòtic.