Torrent ha defensat des del primer dia que la sessió d’investidura de Carles Puigdemont “només es farà si hi ha totes les garanties polítiques” per al candidat. Ara ha decidit fer un pas més i elevar la qüestió al Tribunal Europeu de Drets Humans.
Segons informa el Parlament, la demanda només es pot presentar a títol individual, per això de moment la signarà Torrent, però proposarà als diputats que s’hi sumin i també n’interposin. L’objectiu de les al·legacions és “protegir els drets de Puigdemont a sotmetre’s al debat d’investidura de manera efectiva”. La decisió ha tornat a encendre els retrets i acusacions mútues entre les formacions independentistes.
JxC carrega contra Torrent per una decisió “unilateral”
La decisió del president del Parlament de portar la investidura a Estrasburg ha despertat crítiques entre l’equip de Puigdemont. Eduard Pujol, portaveu adjunt del Grup Parlamentari de JxC, ha lamentat que hagi pres la decisió de forma “unilateral i arbitrària” i ha advertit que el procés jurídic de Puigdemont és complex i cal portar-lo de forma rigorosa. Pujol ha demanat “més diàleg i menys tirar pel dret” a Esquerra.
També retreuen a Torrent que no hagi portat a la Mesa la petició de JxC de modificar la llei de presidència. De fet, la reunió, que s’ha allargat més de l’habitual i fins i tot Elsa Artadi, que no forma part de l’òrgan, ha entrat uns minuts a parlar amb Torrent. Un fet que ha evidenciat les tensions entre Esquerra i el grup de Puigdemont.
ERC no entén la crítica per fer efectiva “una idea de JxC”
El portaveu del Grup Parlamentari Republicà, Sergi Sabrià, ha sortit a la tarda al faristol del Parlament i ha rebatut les crítiques d’Eduard Pujol. Sabrià ha defensat que la proposta d’acudir al TDEH va sorgir de l’equip de Puigdemont i ha explicat que “Torrent ha comunicat la intenció al vicepresident primer de la Mesa i membre de JxC, Josep Costa, sense que hi posés cap mena d’oposició”. Per això els ha demanat acabar amb “els draps bruts i els retrets” i posar-se a treballar “de manera seriosa”.
De tota manera, totes dues formacions mantenen la voluntat d’assolir un acord que desencalli la investidura i aquest dimarts a la tarda han prosseguit amb les reunions.
Al·legacions al TC pel veto a la investidura
Paral·lelament, el Parlament ha decidit presentar al·legacions davant el Tribunal Constitucional pel recurs que va interposar-hi el Govern espanyol contra la investidura de Carles Puigdemont. La cambra demana que es desestimi la impugnació i que quedin sense efecte les mesures cautelars que va dictar el TC el 27 de gener, que obligaven que la investidura fos presencial i amb autorització prèvia del jutge.
En l’escrit d’al·legacions, el Parlament argumenta que la impugnació és “notòriament infundada i prematura“, en donar per fet que Puigdemont no es presentaria a l’hemicicle ni entraria a territori espanyol, abans que el ple no s’hagués celebrat.