“La regressió de drets civils i polítics és una de les novetats molt gruixudes del 2017″, ha alertat el síndic de greuges, Rafael Ribó, després d’entregar l’informe anual al president del Parlament, Roger Torrent. L’any passat va dur a terme 264 actuacions relacionades amb la regressió dels drets democràtics, sobretot per la vulneració del dret de participació i per queixes de seguretat ciutadana.

Les càrregues policials de l’1 d’octubre, amb un “ús desproporcionat de la força“, van derivar en una sèrie d’actuacions del síndic, recollides en l’informe. Ribó demana que el Parlament obri una comissió d’investigació sobre aquells fets i insta el Govern espanyol a esclarir quines van ser les ordres i qui les va donar. “Seria inadmissible en una democràcia madura que passi el temps i no s’investigui”, ha advertit.

L’aplicació desproporcionada del 155

El síndic considera que s’han “traspassat els límits democràtics” amb la força policial de l’1-O, l’empresonament de líders polítics i socials i l’aplicació desproporcionada de l’article 155. “Calia diàleg i solucions polítiques”, ha afirmat Ribó.

Sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost, no entén que no hi hagi hagut cap compareixença al Congrés dels Diputats per informar-ne, i exigeix que els Mossos d’Esquadra tinguin accés de ple dret als organismes estatals i internacionals de coordinació policial.