“Hem traslladat, aquí i allà, que ho necessitem tot”, ha afirmat Sergi Sabrià, portaveu d’ERC, després de la reunió dels dilluns dels republicans. “Tenir un president, però no tenir un pla de govern, en cap cas ens funciona.  I no tenir acord de govern, però en canvi tenir una fórmula per garantir la legitimitat, tampoc no funciona”, ha explicat.

Per això, continuaran negociant els propers dies amb Junts per Catalunya per trobar un “acord global”, que inclogui les quatre peces a les quals no volen renunciar. Admeten, però, que l’acord té “algunes dificultats”, tot i que es mostren convençuts que arribarà “com abans millor”.

Des de Junts per Catalunya, Josep Rull ha insistit a dir que Carles Puigdemont no serà un president simbòlic, sinó que serà “legítim i i operatiu”, i ha assegurat que treballen amb aquest objectiu. Rull s’ha mostrat confiat que malgrat les “moltes dificultats” imposades, diu, per l’Estat, es pot assolir “l’equilibri” que permeti complir amb el mandat del 21-D i aixecar l’article 155 de la Constitució.

Polèmica per una entrevista de Junqueras a Telecinco

El portaveu d’ERC també ha matisat les declaracions fetes per Oriol Junqueras en una entrevista per carta al programa d’Ana Rosa Quintana, a Telecinco. Contextualitza la resposta en què el president d’ERC apuntava a Marta Rovira com a candidata. Explica que en cap cas la postulava per substituir Carles Puigdemont. I veu “lògic” que Junqueras cregui que l’Estat no permetrà una presidència de Puigdemont des de Brussel·les. Malgrat tot, els republicans insisteixen que només tenen “un candidat, que és Carles Puigdemont”, i no valoren altres opcions.

Catalunya en Comú Podem reclama solucions

A l’oposició, Catalunya en Comú Podem ha demanat a ERC i a Junts per Catalunya que arribin a un acord i que es fixin com a prioritat “sortir més forts” d’aquesta situació, amb un govern que pugui “frenar l’embat” del govern espanyol. La portaveu de la formació, Elisenda Alamany, ha afirmat que el país està “amb l’ai al cor per guerres fratricides entre partits”. Alamany sosté que cal posar fi a l'”ofensiva autoritària” de l’Estat i que això no es pot fer amb un executiu simbòlic.

La portaveu de la formació també ha reclamat als republicans que arribin a un acord amb la CUP per plantejar un candidat alternatiu a Puigdemont i a Junts per Catalunya, una proposta que de moment encara no s’ha posat sobre la taula. Per això, la portaveu del partit ha evitat dir si hi donarien suport en cas que s’acabés concretant. Pels comuns, les opcions que el líder de JxC pugui tornar a Catalunya són mínimes, i creuen també que una investidura telemàtica suposaria una altra “intervenció de les institucions”.

“Cap contemplació amb Puigdemont”

El Govern espanyol redobla les advertències sobre la investidura de Carles Puigdemont. El portaveu de l’executiu, Íñigo Méndez de Vigo, ha afirmat a Ràdio Nacional que “no consentirà de cap manera” una investidura simbòlica: “Això de simbòlic no existeix i deu ser per donar algun sou a aquesta persona que està acusada de delictes molt greus i que ha fugit de la justícia”. Ha afegit que  no tindran “cap contemplació amb ell”.

Sobre l’aplicació del 155, Méndez de Vigo ha deixat clar que continuarà vigent “fins que faci falta”. També ha avançat que el govern de Rajoy recorrerà davant el Tribunal Constitucional qualsevol iniciativa per canviar la legislació i facilitar una investidura a distància: “Crec que aquesta reforma exprés té poc recorregut perquè és il·legal, i aprovar-la seria un error”, ha afirmat el portaveu de la Moncloa. En la mateixa línia, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat que la de Puigdemont és una investidura inviable.