El Tribunal Constitucional ha declarat nul l’acord de la Mesa del Parlament que va permetre tramitar i aprovar la llei del referèndum. L’òrgan no va admetre la sol·licitud de dictamen del Consell de Garanties Estatutàries i el tribunal conclou que es van vulnerar els drets dels diputats.

La sentència de l’alt tribunal respon així un recurs d’empara presentat pel PSC per les votacions del ple del 6 de setembre al Parlament sobre la llei del referèndum presentada per JxSí i la CUP. El TC considera que la Mesa va eludir els advertiments del secretari general del Parlament i del lletrat major i també les protestes de diputats de Cs, PP i PSC —es van oposar a l’admissió a tràmit i a la pertorbació de l’ordre del dia per incloure’l en el ple.

El text del TC recull que la preservació del pluralisme polític en els procediments legislatius és inseparable del respecte a la posició i drets de les minories, i recorda que la llei del referèndum es va aprovar “al marge de qualsevol dels procediments legislatius previstos i regulats en el reglament del Parlament i a través d’una via inadequada”.