Pedro Sánchez ha derrotat Mariano Rajoy. Aquest divendres el Congrés dels Diputats ha tirat endavant la moció de censura presentada pel PSOE, gràcies als vots de Podem, el PDeCAT, ERC, el PNB, Compromís i EH Bildu. En total, 180 suports, la majoria absoluta de la cambra, que obliguen l’executiu del Partit Popular a abandonar La Moncloa i deixar pas a un govern encara per determinar.

“Vull ser el primer a felicitar-lo”, ha afirmat Rajoy des de la tribuna del Congrés, on ha tornat després d’haver estat absent a l’hemicicle tota la tarda de dijous i la primera hora d’aquest divendres, un gest que els grups de l’oposició li han retret. El fins ara president espanyol ha afirmat que acata el resultat de la votació, tot i que no comparteix “el que s’ha fet”. Ha conclòs el breu discurs de comiat dient que “ha estat un honor” ser president del Govern i “deixar una Espanya millor” de la que va trobar. Ha desitjat “sort a tothom, pel bé d’Espanya”.

El rei signa el decret de nomenament

Només quatre hores més tard de la votació al Congrés, la presidenta de la Cambra, Ana Pastor, ja ha comunicat formalment al rei la investidura del líder socialista. Al Palau de la Zarzuela, el monarca ha rebut Pastor i després ha signat el decret de nomenament de Pedro Sánchez com a nou president del Govern espanyol. Sánchez prendrà possessió del càrrec aquest dissabte a partir de les 11 del matí, un cop el decret es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat. El jurament o la promesa del càrrec és el pas previ a la designació del nou executiu espanyol.