Clam veïnal contra la construcció del tanatori que l’empresa Mémora té previst fer als terrenys de les antigues casernes militars de Sant Andreu. Els veïns reclamen que s’aturi l’operació i que es compleixin els acords que es van assolir fa 15 anys i que preveien construir als terrenys un conjunt d’equipaments públics, molts dels quals encara no s’han fet.

Recollida de signatures contra el tanatori a la plaça d’Orfila de Sant Andreu

Una reivindicació a escala de districte

El moviment veïnal que impulsa la recollida de signatures està format per associacions de veïns (AV Sant Andreu Sud, AV Sant Andreu Nord -Tramuntana, AV Sant Andreu de Palomar, AV Trinitat Vella, AV Bon Pastor, AV la Sagrera) i una desena d’entitats socials de Sant Andreu. L’objectiu dels veïns és aconseguir el màxim de suports, però aspiren a recollir en breu la quantitat de signatures equivalent a l‘1 % del cens de majors de 16 anys del districte. Això els permetria forçar una audiència pública per demanar explicacions a l’Ajuntament i al Consorci de la Zona Franca en relació amb la venda del solar de Casernes, a la construcció del futur tanatori i a forçar, si calgués, redefinir els equipaments que encara falten per construir.

En pocs dies hem recollit més de 500 signatures. Confiem que no trigarem gaire a tenir els suports que ens hem fixat”
Cristina Galán, AV Sant Andreu Sud

Un tanatori en lloc d’un alberg juvenil

La confirmació el novembre passat de la construcció d’un tanatori a les antigues casernes de Sant Andreu va alertar i enfadar els veïns. El projecte de reurbanitzar els antics terrenys militars es va pactar el 2006 i després de 15 anys encara falten per construir molts dels equipaments que es van pactar llavors. El tanatori s’ha de fer en una parcel·la que el Consorci de la Zona Franca va subhastar el 2018 per 4,5 M € i on s’hauria d’haver aixecat un alberg juvenil i un equipament públic. L’Ajuntament va confirmar al gener que l’operació de compravenda del terreny no es podia aturar, però va explicar als veïns que intentarien arribar a un acord amb Mémora per intentar integrar un equipament a l’edifici del tanatori, ja que l’empresa té previst encabir-hi només tres sales de vetlla.

L’Ajuntament ens ha dit que no signaran la venda del terreny si l’empresa no es compromet a cedir 4.500 m2 del solar que es destinarien a equipament públic”
Santi Serra, AV Sant Andreu de Palomar

Una transformació urbanística amb 15 anys de retard

L’Ajuntament i els veïns van pactar el 2006 els usos i equipaments que s’havien de construir a les antigues casernes. Després de 15 anys s’han construït la comissaria dels Mossos d’Esquadra, l’Escola Eulàlia Bota, el centre sociosanitari i CUAP de Casernes, i una part dels 1.200 habitatges dotacionals previstos. Ara mateix està en construcció una promoció de pisos per a gent gran i l’Espai Jove Jaume Oller. Queden pendents, però, una residència d’avis, un casal de joves, una escola bressol, un poliesportiu i un centre cívic.