El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat el Reglament de participació ciutadana, que regula com fer consultes a la ciutat. Hi han votat a favor ERC, BComú, PSC i Junts, mentre que Cs, PP i Valents s’han abstingut. El text és pràcticament igual al del 2017 que el TSJC va declarar nul, però s’hi han afegit canvis. El més destacat és la necessitat de recollir 88.709 signatures per convocar una consulta ciutadana, en comptes de les 15.000 d’abans.

Aquesta diferència és perquè, per blindar el text jurídicament, s’ha acollit a la Llei de consultes populars del Parlament de Catalunya. Aquesta norma fixa que, per la població que té Barcelona, les iniciatives ciutadanes que vulguin convocar una consulta han de recollir 88.709 signatures, una xifra que partits i entitats consideren excessiva.

Petició per rebaixar el límit de signatures

En el mateix plenari, s’ha aprovat una proposta de BComú, a instàncies de les entitats que van impulsar el reglament, que demana al Parlament modificar la llei de consultes i rebaixar el llindar a 15.000 signatures. La petició ha tirat endavant amb vot faborable de tots els grups, excepte l’abstenció del PP i el vot en contra de Valents. El regidor de Participació, Marc Serra, ha demanat que el suport majoritari que s’ha vist al plenari es tradueixi també al Parlament.

Les condicions per a una consulta ciutadana

Per facilitar la recollida de signatures, el reglament amplia el termini de dos a tres mesos, amb l’opció d’ampliar-lo un mes més per causes justificades. També recull que es pugui optar a una subvenció un cop s’aconsegueixin la meitat de les signatures necessàries. Un cop recollides, caldrà que el plenari aprovi la consulta per majoria absoluta i, si és d’un tema que afecta tota la ciutat, pot ser necessari l’aval del Consell de Ministres.

En el cas de les iniciatives ciutadanes que vulguin convocar una consulta en un districte, el número de signatures necessàries també ha crescut i varia segons la població. El ventall és molt ampli i va des de les 4.500 signatures per convocar una consulta a les Corts fins a les 14.400 per a l’Eixample. En el reglament anul·lat, el llindar era de 2.400 i 8.000 respectivament.

El reglament inclou també que les iniciatives ciutadanes que no vulguin convocar una consulta però sí fer arribar una petició, per exemple, al plenari, han de recollir 15.000 signatures. En el mandat anterior, n’hi ha haver diverses, com la del CAP Raval o el pont del carrer de Santander. La normativa també inclou que l’Ajuntament pugui convocar pressupostos participatius i que els òrgans de participació es puguin fer tan de forma presencial com telemàtica.

“La ciutadania acabarà decidint”

El regidor Marc Serra ha reconegut que “el períple” per arribar fins a aquesta aprovació definitiva no ha estat fàcil, després de la bateria de recursos judicials que van acabar impugnant el reglament anterior. Per això, a banda d’agrair el suport a la FAVB i al Consell d’Associacions de Barcelona, ha enviat un missatge “als poders fàctics que van atacar el reglament”: “Aquí estem, la ciutadania no es rendeix i acabarà decidint”.

A banda de les consultes ciutadanes, el Reglament de participació també preveu que en puguin convocar els grups municipals si dues terceres parts del plenari es posen d’acord. Tot i això, no se’n podran fer sis mesos abans de les eleccions municipals.