DENTISTA TORRE BARÓ

(ACN/Redacció) El Tribunal Suprem ha tombat el projecte de dentista municipal universal que va impulsar el govern d’Ada Colau. Segons ha publicat La Vanguardia i ha confirmat l’ACN, el Suprem ha inadmès els recursos presentats per l’Ajuntament de Barcelona i Foment de Ciutat contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del 2022. El Suprem confirma que la competència sobre els serveis d’odontologia correspon a la Generalitat. Així, el projecte d’ampliació del dentista municipal, perquè sigui possible per a tota la ciutadania, queda enterrat.

Els comuns volien obrir el servei a tota la població —perquè fos possible per a tota la ciutadania i no només per a persones vulnerables— amb una rebaixa de preus d’entre el 15 % i el 40 %. Tanmateix, aquesta ampliació no es va arribar a posar en marxa. Des d’un inici va topar amb l’oposició del Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), que va recórrer als tribunals contra la iniciativa.

En primera instància, un jutjat ja va anul·lar el projecte en una sentència de l’abril del 2021, però el consistori hi va recórrer en contra al TSJC. El dentista municipal es va aprovar al ple del març del 2019, però el COEC hi va tornar a recórrer-hi en contra.

El TSJC va donar la raó al col·legi d’odontòlegs, l’Ajuntament va recórrer contra aquesta decisió al Suprem, que ara confirma la sentència del TSJC i enterra el projecte, ja que no s’hi poden presentar més recursos.

El que sí que es va arribar a posar en marxa, el 2018, és un servei de dentista gratuït per a persones en situació de vulnerabilitat. L’agost del 2024 havia fet més de 70.000 visites a prop de 3.000 persones en quatre punts d’atenció.

Des de l’any 2022, amb el desenvolupament de llei de l’atenció pública de la salut bucodental, alguns dels tractaments van començar a formar part de la cartera de serveis del CatSalut per a la població en situació de vulnerabilitat i el programa va passar a ser cofinançat.