L’esmena socialista relacionada amb la proporcionalitat ha tingut els vots a favor del PP, PSOE i UPN (Grup Mixt) i en contra d’Units Podem, ERC, PNB i PDeCAT. Queden pendents dues esmenes més, també plantejades pel PSOE i encara en negociació, que es veurà si finalment prosperen o no de cara al ple d’aquest divendres. En concret, la possibilitat plantejada pels socialistes d’incloure un esment exprés al fet que la convocatòria prèvia d’eleccions autonòmiques legals a Catalunya per part de Carles Puigdemont freni l’aplicació del 155. El PP planteja al PSOE afegir a més una nova condició, una renúncia també a la declaració d’independència. Mentre estan en dubte les possibilitats que aquesta esmena prosperi, el PP s’ha mostrat esperançat que sí es pugui acordar una altra esmena relativa a la intervenció del Govern dels mitjans de comunicació públics catalans. Els socialistes demanen que el control d’aquests mitjans correspongui al Parlament i que no quedin en mans de l’executiu.
La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha defensat aquest dijous al Senat les mesures que preveu l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola. La vicepresidenta ha reiterat que cal “obrir una nova etapa” per “tornar a la senda de la legalitat”.
Soraya Sáenz de Santamaría ha afirmat, en la comissió conjunta del Senat, que l’aplicació del 155 no es planteja “com el principi d’un nou centralisme” sinó com la fi “d’una reiterada desobediència a la llei”. Sáenz de Santamaría ha defensat l’actuació assegurant que es tracta d’un “pas a favor de l’estat de dret”.
Segons el PSOE encara s’és a temps d’evitar el 155
El portaveu del PSOE al Senat, Ander Gil, ha demanat al PP que s’ofereixi una última oportunitat al govern català d’evitar el 155 mitjançant la convocatòria d’eleccions autonòmiques. Ho ha fet a través d’una esmena que diu que l’entrada en vigor de les mesures del 155 aprovades pel Consell de Ministres se suspendrà si Puigdemont convoca eleccions autonòmiques.
El PSOE també ha presentat dues esmenes més al paquet de mesures del 155 previst inicialment: una primera en què demanen que s’exclogui de la intervenció els mitjans públics catalans i una segona en què demana que l’aplicació de les mesures del 155 sigui gradual i proporcionada, “modulant l’aplicació si es produïssin canvis que així ho aconsellessin”.
El PDeCAT descriu el 155 com un cop d’estat del nacionalisme espanyol
El portaveu del PDeCAT al Senat, Josep Lluís Cleries, s’ha referit en la seva intervenció a l’aplicació de l’article 155 com un cop d’estat del nacionalisme espanyol que, assegura, “recupera l’esperit del franquisme”. També ha assegurat que la intervenció estatal és “un atac a la democràcia, a l’autogovern i a les institucions catalanes. Ha dit, a més, que la manera com preveuen aplicar l’article no respecta la mateixa Constitució i va contra l’estat de dret.
També ha criticat el fet que la cambra alta hagi vetat la compareixença de Ferran Mascarell, a qui la Generalitat havia delegat per defensar la posició del govern català. El president del Senat, Pío García-Escudero, ha dit que Mascarell no està habilitat per intervenir segons el reglament de la cambra perquè no és membre del Consell de Govern català.
ERC diu que es mantindran ferms en el mandat sortit del referèndum
El portaveu d’ERC al Senat, Miquel Àngel Estradé, ha assegurat que amb l’aplicació del 155 el PP vol “destruir els grans consensos que s’han construït des del catalanisme”, que, ha dit, actualment és majoritàriament independentista. Ha reiterat que el seu partit serà fidel al mandat del poble de Catalunya sorgit de les urnes, les del 27-S i les de l’1-O.