La diputada de la CUP Gabriela Serra ha detallat que, en cas que guanyi el “sí”, “immediatament s’haurà de proclamar la independència i en els dos dies subsegüents al recompte, s’haurà d’obrir el procés constituent” que portarà a la creació de la república catalana. Els promotors de la llei han insistit en el caràcter vinculant de la votació, factor que la diferencia de la consulta del 9-N. Això sí, la norma no estableix cap xifra de participació mínima per considerar el resultat vinculat. Així, es vol evitar el boicot dels partidaris del “no” i alhora reforçar la idea que el resultat s’aplicarà sí o sí. Segons Serra, “farem tot el que calgui perquè la ciutadania se senti cridada”. La diputada cupaire ha remarcat també que “no estem parlant d’una mobilització ciutadana, parlem d’un acte decisiu”.

El text, que fins aquest dimarts s’ha mantingut en un gran hermetisme, apel·la en el preàmbul a la legalitat internacional, els drets humans i especialment el dret a l’autodeterminació. El redactat també determina que la llei se situa en un ordre jeràrquic superior, és a dir, que preval per sobre de la resta. Estableix també un marc de protecció per a funcionaris, autoritats i empreses i determina que el decret de convocatòria haurà d’anar acompanyat d’un altre decret de normes complementàries.

Segons el que diu la proposició de llei, es crearà la Sindicatura Electoral, l’equivalent a la junta electoral, que estarà format per cinc experts, principalment juristes. Aquest organisme serà l’encarregat de vetllar per la pluralitat i la neutralitat de tot el procés. També es crearà l’Administració Electoral de Catalunya, que inclourà la Sindicatura Electoral i l’administració de la Generalitat. Pel que fa a la propaganda electoral, el 70 % serà per als partits amb representació parlamentària i el 30 % per a les entitats.

Cens, meses i locals

Les meses electorals, com és habitual a tots els comicis, estaran formades per un president i dos vocals. A diferència de les eleccions, però, el sorteig per triar-ne els membres el farà el govern i no els ajuntaments. Sí que s’estableix que els ajuntaments cediran els locals que es faran servir com a punts de votació a les eleccions ordinàries i, si no ho fan, la Generalitat en cedirà uns altres d’alternatius. També com a la resta d’eleccions, tindran dret a vot tots els residents a Catalunya majors de 18 anys i els residents a l’estranger inscrits en el registre de catalans a l’exterior.

La llei “més important”

La proposició de llei elaborada per Junts pel Sí i la CUP s’ha presentat en un acte a l’auditori del Parlament. A més de donar detalls sobre l’articulat de la llei, també s’ha reivindicat la legitimitat de la cambra per impularsar-la. El president del grup de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha remarcat que aquesta “és la llei més important que es tramitarà en aquesta seu parlamentària. Posarem el destí d’aquest país en mans dels ciutadans”.

Per la seva banda, la portaveu del grup del govern, Marta Rovira, ha remarcat que “jurídicament aquesta llei implica l’exercici d’autodeterminació”. Un dret que diu “és un dret que tenim com a país i el que fem és exercir-lo” i ha recordat que l’estat espanyol “ha signat els tractats internacionals que reconeixen aquest dret”.

El diputat cupaire Bernat Salellas també ha defensat l’acompanyament que els tractats internacionals de drets humans donen a la norma. A més, ha defensat l’elaboració de dues lleis, una del referèndum i una altra de transitorietat perquè diu que es tracta de “conceptes polítics diferents”.

El PPC qualifica l’anunci de la llei de “cop d’estat”

Excepte alguns diputats de Podem i Esquerra Unida, l’oposició ha plantat JxSí i la CUP en l’acte per presentar la llei del referèndum. El president del PPC, Xavier Garcia Albiol, l’ha qualificat “d’anunci de cop d’estat amb formes i maneres democràtiques”. Ha ressaltat, també, que el govern està posant en perill l’autonomia de Catalunya. D’altra banda, PPC ha titllat l’acte de “reunió informal” i Ciutadans ha dit que “no assisteixen a performances ni mítings polítics d’un tripartit separatista”.