El districte de Sant Martí guanyarà quatre places en cruïlles amb la pacificació de carrers en el marc del programa Superilla Barcelona com es preveu fer també a l’Eixample. La primera ja s’ha estrenat i és a la confluència dels carrers dels Almogàvers i Zamora, al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou. La transformació d’un tram d’aquests carrers en vies de plataforma única ha convertit l’encreuament en una plaça de 2.000 m², just davant del tanatori de Sáncho de Ávila.

Passarà el mateix a les altres tres places, que es faran a les cruïlles del carrer de Puigcerdà amb Veneçuela, Bolívia i Cristóbal de Moura, totes al barri del Besòs i el Maresme. Les places són el resultat de convertir carrers en els anomenats eixos verds, amb prioritat per als vianants i bicicletes, en què la circulació queda limitada als veïns amb velocitat reduïda. El pla del 22@, pendent d’aprovació definitiva, preveu convertir un de cada tres carrers en eixos verds.

De quatre carrils de cotxes… a prioritat per als vianants

El tram del carrer dels Almogàvers que s’ha transformat ha eliminat quatre carrils de circulació i dues fileres d’aparcaments. Al carrer de Zamora hi havia dos carrils per als cotxes i dues files d’aparcament. Al seu lloc, s’han ampliat les voreres, s’han posat parterres amb vegetació i arbrat nou i aparcaments de bicicletes. La inversió ha estat de 7,8 M €.

Millora substancialment la mobilitat sostenible, que cada cop s’obre més pas a la ciutat. Hem de resoldre l’anomalia que el 60 % de l’espai públic estigués destinat als cotxes
Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Urbanisme

A banda d’aquesta actuació, l’Ajuntament preveu començar obres el 2022 i acabar-les durant el 2023 per transformar en eixos verds trams dels carrers de Cristóbal de Moura (Fluvià-Provençals), Puigcerdà (Perú-Pallars), Veneçuela (Maresme – Josep Pla), Almogàvers (Roc Boronat – Badajoz), Zamora (Pujades-Llull) i Bolívia (Maresme – Josep Pla). Aquestes actuacions sumen més de 20 M € (inclouen la reforma Almogàvers-Zamora).

Veïns alerten de problemes d’incivisme a les nits

En general, la transformació d’Almogàvers i Zamora i la plaça nova agraden als veïns i habituals del barri, però també aixequen una preocupació: que s’hi facin botellades a les nits. La zona té molta concentració de bars i discoteques i alguns veïns han explicat a betevé que els problemes d’incivisme a les nits són habituals, que acaben amb gots i altres deixalles al terra. Per això, reclamen un servei de neteja específic i més presència de la Guàrdia Urbana. El regidor de Sant Martí, David Escudé, ha dit que els efectius nocturns s’ampliaran en espais com aquest.

Hi ha un problema que no és d’ara. No deixarem de millorar els carrers per tenir por a botellades que s’han de combatre amb altres eines com el civisme i la seguretat
David Escudé, regidor de Sant Martí