Encara amb la ressaca de l’1 d’octubre, el govern català s’ha reunit per fer balanç del referèndum i per encarar els passos a seguir. Segons ha explicat Carles Puigdemont en una compareixença de premsa, consideren que ara és el moment de restablir el diàleg amb l’executiu de Rajoy i que aquest diàleg només es pot fer a través d’una mediació que hauria de ser internacional. Creu que “ha d’haver-hi un compromís del restabliment de la normalitat institucional” i convida al govern espanyol a participar-hi.

Preguntat pels resultats del referèndum i si aquest es pot considerar vàlid, Puigdemont ha dit que “sí que és vinculant” i que sobre aquest resultat “tenim el deure de prendre decisions polítiques”. Segons marca la Llei del referèndum, aprovada a principis de setembre, si guanyava el “sí”, el resultat implicava la independència de Catalunya, que es declararà de manera formal en un plenari, en què se’n concretaran els efectes i s’iniciarà el procés constituent. Sobre les càrregues policials i els centenars de ferits, s’ha mostrat contundent: “el que va passar és la jornada de violència gratuïta més gran dels últims 40 anys, no només no es pot repetir ni tampoc quedar impune”.

El govern secundarà la vaga general

Carles Puigdemont ha explicat que el govern no es reunirà aquest dimarts coincidint amb la vaga general convocada per la Taula per la Democràcia. Ha dit que “en els termes que s’ha plantejat ajuda també a reforçar el que vam fer aquest diumenge i el que volem fer en els propers dies”. Ha conclòs que la jornada de protesta ha de servir per ensenyar al món la millor cara cívica.