Segons Mariano Rajoy, aquest 1-O “la majoria dels catalans han demostrat que són gent de llei” i que “sense sorolls han ignorat la convocatòria” del referèndum. Per això Rajoy ha agraït el “suport dels demòcrates” per, —segons ell— haver-lo evitat, alhora que ha defensat les càrregues policials que han deixat més de 840 ferits segons ha explicat el Govern català: “Hem fet el que havíem de fer”, ha sentenciat.

Rajoy ha dit que s’ha “actuat amb la llei a la mà” i que s’ha demostrat que l’Estat “té recursos per defensar-se” —ha afegit— “amb fermesa i serenitat”.  En aquest sentit, el president popular ha apuntat que els “responsables d’aquests fets són únicament i exclusiva els qui han promogut la violació de la legalitat”. Ara bé, Rajoy ha assegurat que no tancarà la porta al diàleg els propers dies. De fet, ha demanat que aquest dilluns comenci “el restabliment de la normalitat institucional”.

Per la seva banda, Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, ha responsabilitzat a la Generalitat de Catalunya d’haver portat a “saltar al buit a les institucions catalanes per caure en el desacatament posant en risc la convivència”. Ha manifestat el recolzament del PSOE a “l’estat de dret, les seves lleis i les seves institucions” i que aquesta consulta “perverteix el concepte de democràcia.”