Des de l’Ajuntament, la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, ha explicat que un dels homes en estat greu, ingressat a l’Hospital de Sant Pau, és el que va rebre l’impacte d’una pilota de goma a l’ull i que corre un risc alt de perdre visió ocular. L’altre ferit greu és l’home que va patir un atac de cor a Lleida durant les càrregues policials, traslladat a l’Hospital Vall d’Hebron.

Dels 302 atesos a Barcelona, 195 van acudir a Centres d’Atenció Primària (CAP) i diferents hospitals, mentre que la resta, 107, van ser atesos pel SEM al lloc dels fets. Els ferits presentaven contusions, ferides i, en menor mesura, traumes i atacs d’ansietat.

El jutjat investiga una desena de denúncies

El govern català ha fet una crida a denunciar les lesions comeses per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. De moment, els Mossos d’Esquadra han rebut 73 denúncies, de les quals 10 s’han fet a Barcelona. A més, els jutjats de guàrdia estan investigant una desena de casos, com denúncies de particulars contra la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, però també d’altres contra el paper dels Mossos d’Esquadra.

La Generalitat denuncia la Guàrdia Civil i la Policia Nacional

A més, s’investiga la denúncia que ha presentat la Generalitat contra l’actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, a qui acusa d’incomplir l’odre judicial que manava impedir la votació sense afectar la normal convivència ciutadana. En la denúncia acusa els dos cossos policials d’haver fet un ús desproporcionat de la violència amb contundents càrregues policials contra persones que es concentraven als col·legis pacíficament.

També se’ls retreu l’ús de pilotes de goma, que recorden estan prohibides a Catalunya per a totes les forces de seguretat des del 30 d’abril del 2014. Per tot plegat, considera que els fets podrien haver constituït múltiples delictes de lesions, danys de béns de domini públic i privat, de coaccions i amenaces, de desordres públics i de delictes comesos per funcionaris contra els drets individuals.