Del total de diners que es destinaran a reparar les destrosses, uns 94.000 seran per a desperfectes materials (mobiliari, portes, reixes…) i la resta per a una neteja extraordinària. Ortiz ha explicat que no en totes les 29 escoles afectades hi va haver intervenció de la policia. Sí que hi van haver càrregues, en canvi, en les quatre escoles que s’emporten el gruix més important de destrosses: la Ramon Llull, la Pau Romeva, l’Àgora i Els Horts. En cadascuna s’hi destinaran uns 15.000 euros. La tinenta d’alcalde ha dit que més enllà dels desperfectes materials hi ha també el dany moral.

La porta d’accés de l’escola Ramon Llull va quedar totalment destrossada. Aquest dilluns, els mestres han posat clavells a la porta principal del centre per recordar els fets. Asseguren que al marge dels danys materials, el més complicat serà explicar als alumnes tot el que va passar al centre. Una de les mestres, Anna Fajardo, assenyala que avui “serà un dia molt difícil” per tota la comunitat educativa. Moltes de les famílies també s’han mostrat indignades amb les càrregues policials. Diuen que van veure les imatges per la televisió i que no saben com explicar als seus fills la situació.

 

A l’Institut Joan Boscà, a Pedralbes, les destrosses són encara molt visibles. Segons el director del centre, Nacho García, la policia va trencar set portes i fins i tot es va endur ordinadors dels mestres. Assegura que als dispositius només hi ha informació acadèmica dels alumnes, com per exemple algunes notes. A més, els agents van deixar les neveres de la cuina del centre obertes i part del menjar que hi havia dins es va fer malbé. Segons el director del centre, la policia buscava les urnes que es van fer servir per a les votacions del referèndum.

 

La directora de l’Escola Mediterrània, Maria Assumpció Fumanal, ha assegurat que s’ha despertat amb un sentiment d'”indignació i tristesa”. Precisament, el centre treballa aquest any la pau i ara se’ls planteja el dubte de com explicar els fets d’aquest diumenge als alumnes de l’escola. Volen que l’explicació tingui un sentit positiu, encara que costi transmetre’l. Des de l’AMPA asseguren que van passar “molta por” perquè “no s’esperaven aquesta brutalitat”.

També hi va haver trencadisses i destrosses importants a l’Escola Àgora, al barri de la Guineueta.