El portaveu del govern, Jordi Turull; el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, i el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, han comparegut al Centre Internacional de Premsa per donar les dades de la votació de l’1-O. Junqueras afirma que el 89,2 % dels vots pel “sí” reflecteixen un resultat clar i anuncia que seran “conseqüents amb el mandat democràtic” del poble català.

El conseller de presidència i portaveu de la Generalitat ha anunciat que el recompte s’ha fet amb un total de 2.262.424 paperetes que no han estat requisades. D’aquestes 2.020.144 eren vots favorables (que representen el 89,29 %); 175.166 vots en contra (7,8 %); 45.586 vots en blanc (2,01 %); i 20.129 vots nuls  (0,89 %).

Turull també ha xifrat en 400 les escoles a tot Catalunya que han estat precintades pels cossos policials espanyols o bé on s’han endut les urnes. “Hi ha 700.000 votants dels quals no en tenim les paperetes perquè no han pogut votar o bé perquè són vots robats per la policia.” Per això, ha assegurat que “si la situació hagués estat de normalitat, la participació hauria assolit el 55 %” en el referèndum d’aquest 1-O.

El vicepresident del govern, Oriol Junqueras, ha recalcat que la premsa internacional recull l’ús brutal de la força i la violència de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional per impedir el vot i ha llançat una pregunta directa als periodistes de la sala: “Quantes democràcies coneixeu que robin urnes?”. També s’ha mostrat convençut que Catalunya s’ha guanyat el dret de constituir una nova república.

El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, ha dit que som davant d’una realitat que interpel·la Espanya i Europa, i que mostra “per una banda, la violència i la vergonya, i de l’altra, la democràcia i la dignitat”. També ha assenyalat que “tota la responsabilitat” sobre les agressions a la ciutadania pacífica recauen sobre el govern de Rajoy i les forces policials de l’Estat.

Romeva ha qualificat el Govern espanyol de “demofòbic” i ha assegurat que el que ha passat avui marcarà “un punt i a part a Espanya i a la Unió Europea”.

Els tres responsables del govern català ha agraït i felicitat la ciutadania per l’exemplaritat de la seva actuació en la jornada d’aquest diumenge i han lamentat profundament els danys personals i materials.