La número dos de la llista d’Esquerra, Marta Rovira, ha entomat els resultats en clau de victòria independentista. Per això els republicans han insuflat optimisme a la valoració dels resultats, que consideren que validen la república i deixen en evidència l’aplicació del 155: “El resum és senzill, l’independentisme ha tornat a guanyar. I aquestes eleccions les ha perdut Rajoy perquè les va plantejar com un plebiscit. I la república ha guanyat el 155“, ha assegurat Rovira a quarts de 12 de la nit, amb el resultat ja encaminat.

En aquest sentit, la número dos del partit ha demanat al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que segui a negociar: “Respectarà el joc democràtic? Volem una negociació política i democràtica”, ha exigit, i també ha demanat a Rajoy que retiri el 155 i alliberi els presos polítics.

No tot el discurs, però, ha estat tant triomfalista. Al pavelló principal de l’Estació del Nord, on la formació ha seguit l’escrutini, Rovira ha acceptat que ERC “volia quedar primera força”, tot i que no per no haver-ho aconseguit la formació renuncia a “treballar a favor d’un mandat democràtic, la justícia social i la igualtat d’oportunitats”. Igualment, la candidata s’ha congratulat que els electors hagin votat majoritàriament a favor de la república “malgrat l’ofensiva judicial i mediàtica, i malgrat que l’Oriol, el Quim i els Jordis estiguin a presó i mig govern estigui a l’exili”.

Els republicans consideren que dels resultats se’n desprèn un resultat “clarament republicà” que permet reobrir el Parlament de Catalunya, ja que s’ha aconseguit “tornar a recuperar el mandat democràtic de l’1-O i el 27-S”. El primer objectiu d’aquest nou govern, segons Rovira, hauria de ser retirar el 155 i fer que “els presos polítics puguin sortir de la presó i els exiliats puguin tornar”.

Esquerra ha felicitat Ciutadans per haver quedat com a primera força, però ha subratllat amb força les congratulacions per a Junts per Catalunya, per haver aconseguit ser primera força independentista, i la CUP. També hi ha hagut paraules per a Catalunya en Comú – Podem, de qui han dit que “cal trobar espais per construir república”.

Amb tot, els republicans han obtingut el favor de 919.880 electors, amb un 98,71 % dels resultats escrutats. Els 32 escons es reparteixen en 18 per la circumscripció de Barcelona, cinc per Tarragona, cinc per Lleida i quatre per Girona.