La candidatura de Junts pel Sí -que aplega Convergència Democràtica de Catalunya, Esquerra Republicana i les entitats ciutadanes Òmnium i Assemblea Nacional Catalana- ha obtingut 62 diputats. Es tracta de nou menys respecte a 2012, si es té en compte els que van aconseguir ERC i CiU fa tres anys.

Ciutadans fa un salt endavant i passa de sisena a segona força al Parlament. El partit d’Inés Arrimadas quasi ha triplicat els escons que tenia el 2012 (nou) i n’ha sumat 25.

El Partit Socialista de Catalunya es manté com a tercera força a l’hemicicle amb 16 escons, però en perd quatre respecte a 2012.

Catalunya Sí que es Pot, la candidatura liderada per Lluís Rabell, obté 11 diputats i en perd dos respecte als resultats aconseguits per ICV-EUiA el 2012.

La Candidatura d’Unitat Popular ha triplicat els resultats de 2012 i ha obtingut 10 escons.

Caiguda lliure del Partit Popular Català, que se situa com a darrera força després de perdre quasi la meitat dels diputats i passar de 19 a 11 escons.

L’escissió amb Convergència ha passat factura al partit liderat per Ramon Espadaler, Unió Democràtica per Catalunya (UDC), que no entrarà al Parlament perquè no ha aconseguit passar la barrera del 3 % de vots, el mínim per tenir representació a la cambra catalana.

Participació de rècord

La jornada electoral del 27-S ha mobilitzat la ciutadania com mai ho havien fet unes eleccions autonòmiques. La participació ha pujat fins al 77,45 % i ha sumat 10 punts més respecte a 2012 (67,76 %). La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha defensat que “la participació més alta de la història dóna una gran validesa als resultats”.

Borràs ha detallat que només hi ha dos comicis que superin en participació el 27-S. D’una banda, les eleccions generals de 1982 en què Felipe González va obtenir la majoria absoluta i les del març de 2004, just després de l’atemptat terrorista a l’estació d’Atocha de Madrid.

La configuració del Parlament de Catalunya

El Parlament de l’XI legislatura s’haurà de constituir abans del 26 d’octubre, en els 20 dies hàbils després dels comicis, segons estableix la llei. El debat d’investidura del president s’haurà de fer abans de la primer setmana de novembre.