Després de la reunió de la Comissió de Secretaris i Subsecretaris d’Estat per “deliberar i aprovar” les respostes que calgui a les decisions que prengui el govern, la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha qualificat el ple de “fals debat” i d'”espectacle vergonyós per a qualsevol demòcrata”. La vicepresidenta espanyola també ha anunciat que es demanaran testimonis per estudiar possibles responsabilitats penals de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa que aquest dimecres hagin votat favorablement a engegar el procés. Precisament sobre Forcadell, ha dit que “sota el seu mandat, ha mort la democràcia”.

L’executiu de Rajoy assegura que totes les mesures han estat estudiades i que només han de triar quines posen en marxa i en quin moment ho fan. La mateixa vicepresidenta del Govern espanyol ha explicat a través de Twitter les intencions de l’executiu espanyol.

Tot i aquestes mesures, l’executiu espanyol, però, tampoc no descarta convocar aquest dijous un Consell de Ministres extraordinari  per impugnar al Tribunal Constitucional les decisions que prengui el Parlament o el govern de la Generalitat. Sobre aquesta possibilitat, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha dit en una entrevista a TVE que actuaran “de forma àgil però no precipitada” perquè és important fer els passos amb garanties jurídiques. El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha demanat la nit de dimecres un informe al Consell d’Estat. És el pas previ abans de presentar un recurs d’inconstitucionalitat. Així mateix, Rajoy es reuneix dijous amb els líders del PSOE, Pedro Sánchez, i de Cs, Albert Rivera.

La Fiscalia Superior de Catalunya també presentarà querella

Per la seva banda, la Fiscalia Superior de Catalunya ha anunciat que presentarà una querella per desobediència i prevaricació contra els membres de la Mesa del Parlament que aquest dimecres han aprovat l’admissió a tràmit de la llei del referèndum. S’ha admès a tràmit per cinc vots a favor, els de Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot, i dos en contra, corresponents a Ciutadans i al PSC.