El moviment al Parlament ha començat ben aviat, prop d’una hora abans que arrenqui el ple. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha convocat una reunió de la Mesa del Parlament  que podria servir per admetre a tràmit la proposició de llei del referèndum d’independència i la de transitorietat jurídica, que ha de determinar el marc legal català després de l’1 d’octubre. A la mateixa hora, la CUP ha convocat un acte polític amb els mitjans de comunicació a les portes de la cambra catalana per fer un anunci, que podria tenir a veure amb aquesta possible alteració de l’agenda parlamentària. No és clar, però, en quin moment passarà a figurar la tramitació i aprovació d’aquestes lleis, si serà al matí o la tarda, abans o després de la sessió de control rutinària, o fins i tot si s’acabarà tramitant en la jornada de dijous.

En qualsevol cas, el reglament del Parlament preveu diversos escenaris perquè l’ordre del dia es pugui modificar sobre la marxa, si es compleixen determinades condicions. L’article 81.3 del text normatiu estableix que l’ordre del dia es pot alterar “a proposta del president, o bé a petició de dos grups parlamentaris o d’una cinquena part dels diputats”. El reglament també diu que per incloure-hi un assumpte, cal que “compleixi els tràmits reglamentaris”, és a dir, passi per la Mesa. Tots els escenaris estan oberts i cap del actors no ha volgut concretar per quina via s’optarà finalment.

Paral·lelament, a Madrid el govern de Mariano Rajoy estarà alerta i té previst convocar aquest dimecres un Consell de Ministres extraordinari per presentar un recurs al Tribunal Constitucional perquè suspengui la llei del referèndum que s’aprovi al Parlament. El Tribunal Constitucional estarà reunit en sessió plenària ordinària avui mateix i demà dijous, i podria entrar a considerar la petició del govern de l’Estat per la via d’urgència i suspendre les lleis catalanes de manera immediata.