El president Puigdemont considera que el Tribunal de Comptes és “un òrgan més dels diversos ja polititzats” i entén que l’Estat espanyol l’ha utilitzat amb “l’únic argument d’aturar el que de fet és inevitable: el referèndum de l’1 d’octubre”. Puigdemont assegura que ha decidit també “incrementar les seves amenaces i agressions als ciutadans que volen votar”, i justament en una setmana que ha definit com a “històrica” pel fet que aquest dimecres s’aprovaran tant la llei del referèndum com la llei de transitorietat. En la compareixença davant dels mitjans, ha afegit que s’ha actuat “en un temps rècord, sense esperar a rebre els expedients que havien demanat”, cosa que ha significat, ha dit Puigdemont, “saltar-se el respecte a l’estat de dret”. En aquest sentit, el vicepresident, Oriol Junqueras, ha acusat el Govern espanyol d’abusar de les institucions que té al seu voltant “forçant-les a una interpretació esbiaixada de la llei.

Anteriorment, el president de la Generalitat ha afirmat que l’ampliació a set persones més del nombre d’encausats pel 9-N és una “represàlia econòmica davant l’èxit democràtic del 9-N”; i que s’hagi fixat per al 25-S les citacions corresponents, “un acte de confiscació del patrimoni de les persones afectades”. I amb un objectiu: “atacar drets fonamentals en democràcia”. Puigdemont ha insistit que “no hi ha alternativa a votar” i que “res no ho aturarà”, referint-se al referèndum. “L’única resposta que podem donar a aquests excessos de l’Estat” -ha sentenciat- “és una resposta democràtica, cívica i serena”.

El procés judicial del 9-N ja investiga per malversació de fons públics l’expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega. Ara, se sumen als encausats el secretari general de la Presidència durant l’etapa d’Artur Mas, Jordi Vilajoana; el subdirector general d’Administració, Serveis i Projecció Externa de la Generalitat, Lluis Bertrán; la directora de Serveis, Josefina Valls; la interventora de la Generalitat, Carolina Pardo; l’exdiputat del Parlament Jaume Domingo; el director general de Difusió, Ignasi Genovés; i l’alt càrrec de govern Jordi Serra.

Petició d’un ple extraordinari per a divendres

S’esperava que la compareixença de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras tingués relació amb la petició d’un ple extraordinari aquest divendres. De forma inesperada, Junts pel Sí i la CUP han registrat aquest dimarts a la tarda la petició de celebrar una sessió extraordinària divendres que serviria per abordar la recta final cap al referèndum de l’1 d’octubre, que s’hauria de convocar dimecres durant el plenari ordinari al Parlament. Tot seguit, l’Estat iniciarà les actuacions pertinents per frenar-lo. La petició d’un ple aquest divendres hauria de servir per decidir quins són els propers passos a seguir.