Mariano Rajoy ha fet una declaració institucional com a resposta a la resolució de desconnexió amb l’Estat que ha aprovat per majoria absoluta la cambra catalana. El cap de l’executiu central ha anunciat que demanarà la suspensió immediata de la resolució i ha avisat que, en cap cas, Catalunya no es desconnectarà d’Espanya.  De moment, Rajoy ha signat una sol·licitud de dictamen del Consell d’Estat amb caràcter d’urgència i dimecres presentarà un recurs al Tribunal Constitucional. La intenció del president del Govern espanyol és que el TC deixi en suspensió, durant mesos, la resolució parlamentària.

Mariano Rajoy ha dit que espera no haver d’aplicar l’article 155 de la Constitució que preveu la suspensió de l’autonomia, tot i que ha afirmat que faran servir tot el que la llei els permeti per aturar el procés independentista. També ha afegit que ningú no trencarà Espanya i que cap ciutadà no haurà d’escollir entre la identitat catalana i l’espanyola.

Pedro Sánchez, amb el Govern espanyol

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha dit que dóna suport al recurs presentat pel govern central al Constitucional per obtenir la declaració d’inconstitucionalitat de la resolució aprovada pel Parlament. Segons Sánchez, la votació suposa el major menyspreu i violació a l’Estat durant la democràcia. Sánchez ha assegurat que tot plegat es tracta d’una violació de la llei i una renúncia a la democràcia per tal de substituir-la per la tirania.