(ACN) El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, dona per fet que la Prefectura de la Policia de la via Laietana serà un equipament de memòria. És el que assegura en una entrevista a l’ACN en la qual admet que ara mateix sembla que el Govern espanyol “no hi està gaire disposat, però ho estarà“. Segons el regidor, la llei de memòria històrica vigent diu que els espais que han tingut a veure amb la repressió s’han de convertir en equipaments de memòria. A més, està convençut que en les files socialistes “hi ha qui vol que hi hagi aquesta transformació”. D’altra banda, anuncia que durant aquest any faran un mapa de tot “l’entramat repressiu” de la ciutat, més enllà del número 43 de la via Laietana.

Tot i les darreres negatives del ministeri, Rabassa respon un no rotund quan se li pregunta si s’ha de donar per descartat el projecte. “La prefectura va ser l’epicentre de la repressió política a la ciutat de Barcelona, té un valor memorial molt important per a la ciutat i per al país i, atenent a la llei de memòria històrica vigent, ha d’acabar sent un equipament de memòria”, assenyala. El regidor reitera que segur que ho acabarà sent i recorda que està passant arreu d’Europa i Llatinoamèrica.

“Fissures” en l’opinió dels socialistes

Conscient que falta “convèncer-ne l’Estat”, apunta a “interessos polítics” que interfereixen a fer possible la transformació i assegura que s’ha dirigit directament al ministre de l’Interior, de qui no ha rebut resposta. En tot cas, remarca, l’opinió d’oposar-se al trasllat de la comissaria no és “sòlida i unívoca” i recorda que el 2017, en la legislatura anterior, el PSOE va votar al Congrés a favor d’una proposició no de llei (PNL) d’ERC que reclamava convertir l’edifici en un espai de memòria.

D’altra banda, el PSC també va votar a favor d’una proposta republicana a l’Ajuntament a finals del 2019, si bé l’octubre del 2021 es va abstenir en una proposició similar, també registrada per ERC. Per tant, conclou, hi ha “fissures” i per això aposta per dotar de contingut el projecte de transformació. El seu grup, Barcelona en Comú, ha votat a favor de la conversió en més d’una ocasió quan la qüestió s’ha abordat al consistori.

Mapa de “l’entramat repressiu” a la ciutat

Més enllà del futur del número 43 de la via Laietana, Rabassa anuncia que l’Ajuntament farà durant aquest any un mapa de tot “l’entramat repressiu” de la ciutat. Ho farà buscant comissaries de barri, llocs de tortura i espais que conformaven “tot l’univers de la repressió d’Estat”. A més, també es plasmarà en un mapa el passat esclavista i colonial de Barcelona. “És un dels projectes que pot ser més interessant, perquè nosaltres mateixos ens enfrontem al nostre passat i, a partir d’aquí, ens plantegem com ens hi volem relacionar”, apunta. Com a exemple d’aquesta línia de treball menciona la retirada de l’estàtua d’Antonio López, tot i que admet que l’estàtua de Colom ja és “més complexa”.

Comparteix a: