La proposició no de llei que ha aprovat el Congrés (amb les esmenes del PSOE i Cs), però, no serà de compliment obligatori si la Direcció General de la Policia (que depèn del Ministeri d’Interior) no s’avé a negociar. En aquest sentit, la diputada del PP ha defensat l’ús “totalment adaptat” que es fa de l’edifici de via Laietana i ha demanat a ERC que “miri cap al futur” i no faci “ajustos de comptes amb el passat”.

La iniciativa vol que la Prefactura Superior de la Policia de Catalunya marxi de l’edifici actual i que l’espai aculli una exposició permanent i un espai documental de tot el que va passar durant la dictadura franquista. També insta el Govern estatal a facilitar a la Generalitat una còpia de l’Arxiu Històric de la Policia o l’Arxiu Històric Nacional amb tot aquell material que es consideri “d’interès memorialístic”.

El president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch, s’ha felicitat per aquest acord que ha qualificat “d’històric” i que, segons ha dit, ha de permetre als barcelonins gaudir “d’un espai llargament reclamat per la ciutat”. Segons ERC, a mitjà termini se sabrà si l’executiu cedeix l’arxiu  o no i, per tant, si té intenció d’implementar aquesta proposició. De no ser així, diuen, la proposta es podria tramitar com a projecte de llei i aprofitar un consens ampli que ha assolit a la cambra.