El president de la Generalitat, Quim Torra, assegura que la sentència del procés, que condemna els líders independentistes per l’1-O, és “un insult a la democràcia i a la societat catalana“. En una declaració institucional des del Palau de la Generalitat, Torra ha anunciat que es dirigirà per carta al rei Felip VI i al president del Govern espanyol espanyol, Pedro Sánchez, per reclamar-los una reunió urgent per “tractar la crisi que s’obre amb la sentència”. També ha dit que demanarà comparèixer al Parlament de Catalunya en els pròxims dies.

Torra ha rebutjat la resolució del Tribunal Suprem per “injusta i antidemocràtica” i defineix el procés judicial com a “judici polític” contra l’independentisme perquè, ha dit el president català, la sentència és “extensiva a milions de catalans”. El president del govern opina que al judici s’ha construït un “relat fals” per poder cometre “un acte de venjança i no pas de justícia“. “Som davant d’un estat incapaç d’assumir tota la democràcia que un estat modern ha de saber assumir”, ha afirmat.

L’amnistia com a “punt final” del conflicte

Torra ha aprofitat la declaració institucional per dirigir-se en castellà. En aquest moment, Torra ha demanat la “fi de la repressió” i la llibertat dels polítics condemnats, així com el retorn d’aquells que són a l’estranger. Ha reclamat l’amnistia com a “punt final” del conflicte català. “El camí de la solució és sempre la paraula, el vot i la llibertat. L’amenaça, la presó i el càstig no són solució de res“, ha dit. El president ha lamentat que s’ha utilitzat el Codi penal contra els ciutadans i que això és “propi d’una dictadura“.

Malgrat la manca de diàleg, ha dit Torra, per part de l’Estat, ha mostrat la disposició del govern a “avançar cap a la república catalana, sense excuses”.