L'expresident Pujol no diu quants diners ha regularitzat, però avui diversos mitjans apunten que podrien ser uns quatre milions d'euros i sembla que els podia haver guardat durant anys en un compte a Andorra. Segons Pujol, els diners formen part de l'herència del seu pare i no estaven inclosos dins del testament. El pare volia que fossin per a la seva la seva jove, Marta Ferrussola, i per als seus néts, perquè no veia clar el futur del seu fill dins de la política. Florenci Pujol va morir al setembre de 1980, pocs mesos abans que Jordi Pujol fos investit president de la Generalitat. Pujol explica en el comunicat que la seva consciència i el seu càrrec l'empenyien a rebutjar aquesta part de l'herència, ja que eren diners en negre, però finalment va decidir encarregar-ne la gestió a una persona de la seva màxima confiança i que ell no en va voler saber mai res. Lamentamblement, diu, en aquests 34 anys no va trobar mai el moment per regularitzar els diners. Pujol assegura que ell és l'únic responsable del que ha passat i demana perdó. Jordi Pujol ocupa actualment el càrrec de president fundador de Convergència i Unió. Des del partit s'han afanyat a desmarcar-se del cas. ARTUR MAS, president de Convergència Democràtica de Catalunya "És un tema personal i familiar. No té res a veure ni amb Convergència ni amb el govern de Catalunya. Estan dins de l'esfera estrictament privada." Fins ara, l'expresident sempre havia negat tenir comptes a l'estranger. La confessió de Pujol suposa un canvi radical en l'estratègia. El primer cop que se'n va parlar va ser durant la campanya electoral de 2012 i des de Convergència es va insinuar que eren un atac contra Catalunya i el procés sobiranista. Més tard, el diari 'El Mundo' va publicar que diversos membres de la família Pujol havien fer diversos ingresos en un banc d'Andorra i hauria estat llavors quan l'expresident hauria decidit fer pública l'existència d'aquests diners.
Pujol explica que el seu pare -Florenci Pujol i Brugat- va disposar com a darrera voluntat que uns diners que tenia a l’estranger fruit d’un rendiment d’una activitat econòmica “de la qual ja s’ha escrit i comentat” fossin lliurats als set fills del matrimoni Pujol-Ferrussola. Florenci Pujol va morir el 1980, quan aquells diners no estaven regularitzats.
“En aquell moment -explica Pujol- la minoria d’edat de la pràctica totalitat dels meus fills em convertia en responsable legal de qualsevol decisió”. L’expresident recorda que la seva consciència i el seu càrrec l’empenyien a rebutjar l’herència, però que “la va acceptar per complir amb la darrera voluntat del seu pare”.
Una persona de la confiança de l’expresident va gestionar aquests fons, fins que els set fills de Pujol van ser majors d’edat. Llavors un d’ells va fer-se responsable dels fons. “És en aquest moment que el meu error original va contaminar directament els meus set fills”, diu Pujol. L’expresident lamenta no haver trobat el moment adient per regularitzar l’herència durant els darrers 30 anys, una circumstància que s’ha produït en els darrers dies.
Reconeix l’error
Pujol es proclama únic responsable dels fets descrits “i de totes les seves conseqüències” i es mostra disposat a comparèixer davant les autoritats tributàries o instàncies judicials. Diu que exposa els fets “amb molt de dolor pel que significa per a la meva família i per a mi mateix” i demana disculpes a les persones que s’hagin pogut sentir enganyades. “Els demano que sàpiguen destriar les falles d’una persona -per molt significativa que hagi estat- i que aquesta declaració sigui reparadora en el que sigui possible del mal i d’expiació per a mi mateix”, conclou.