El Plenari ha rebutjat la proposta d’Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat) per donar suport a la ve baixa que l’ANC i Òmnium Cultural preparen de cara a l’11 de setembre. Jordi Portabella ha recordat els èxits de la gran manifestació de 2012 i la Via Catalana de 2013 i ha demanat que el plenari es posicionés a favor d’aquesta acció. El republicà ho ha demanat en el darrer ple abans de la Diada Nacional, explicant l’origen de la simbologia “com a signe de resistència dels aliats davant les tropes nazis”.

Inicialment la proposta  ha rebut els vots favorables d’ICV-EUiA i CiU. Els ecosocialistes s’han mostrat partidaris del dret a decidir en l’àmbit polític però també de tots els aspectes sobre els quals la ciutadania pugui tenir opinió. El govern ha anunciat el seu vot favorable per la condició de Barcelona de “capital del país i de la catalanitat“.

PSC i PP fan front comú pel “no”

El PSC ha qualificat la proposta de partidista i considera que “l’11 de setembre de 2014 serà l’11 de setembre de la divisió”. Colomé (PSC) creu que no és feina de l’Ajuntament posicionar-se a favor d’una manifestació partidista. El PP defensa el dret a manifestació pacífica però rebutja la mobilització de la Diada.”No tots els barcelonins ens manifestarem l’11 de setembre i l’alcalde ha de garantir la mobilitat dels que no sortirem a manifestar-nos”, ha dit Alberto Fernández Díaz (PP). El popular ha criticat amb duresa la comparació entre aliats i nazis que ha fet Portabella, dient que a la ciutat no hi ha “ni nazis ni aliats, només barcelonins i catalans”.

Els socialistes demanen votació nominal

El president del Grup Municipal del PSC Gabriel Colomé ha demanat que la votació fos nominal, tot i que en aquell moment hi havia regidors que no eren al Saló de la Reina Regent. El plenari s’ha arribat a interrompre uns instants perquè “hi havia un tinent d’alcalde que s’havia fet mal”. Aquest fet ha irritat Alberto Fernández Díaz (PP) que ha acusat els partidaris del “sí” d’ordir una estratègia perquè tornessin a entrar els regidors absents, una conducta que ha qualificat de “frau democràtic”. La proposta ha estat finalment rebutjada per 20 vots en contra, 19 a favor i 3 absents. Si la votació hagués estat per grups hauria prosperat, cosa que ha provocat l’enuig de Portabella.

 

Unitat per Barcelona havia presentat aquesta proposició d’urgència, davant la proximitat de la diada. Aquest fet ha causat un debat previ sobre la conveniència o no de tramitar-la amb aquest procediment.