La d'avui no ha estat la primera vegada que el ple ha debatut la nova gestió dels aparcaments, però potser sí la que ha implicat un acord més transcendent amb diners ja sobre la taula. CiU, PP i Unitat per Barcelona han beneït la nova empresa mixta, en què PSC i Iniciativa veuen una privatització. Barcelona d'Aparcaments Municipals, BAMSA, agrupa 15 pàrquings públics del centre i 11 més avui a mans privades. El 40% del capital serà públic, de B:SM, i el 60% restant, privat. Avui el ple ha adjudicat aquesta part a Saba, l'operador que va fer l'oferta més alta, de 232 milions. D'aquest total, Saba pagarà ara al comptat 172 milions, dels quals 100 es destinaran a pisos socials, i la resta a altres inversions, com ara les obres de l'Hospital del Mar. El govern preveu fer ja les primeres promocions d'habitatges abans que acabi l'any. SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "Aquesta és avui una gran operació per a la ciutat de Barcelona. Garantirem les polítiques de mobilitat a la ciutat i maximitzar uns ingressos que permetran donar sortida a necessitats d'habitatge." DAVID ESCUDÉ, regidor del PSC "Una excusa que intenta camuflar una operació que lamentablement té molt d'ideològic i ben poc de racionalitat i de defensa de l'interès general." XAVIER MULLERAS, regidor del PP "Vostès el problema és que al que abans li deien externalització ara li diuen a exactament el mateix privatització. I només per fer demagògia política." JOAQUIM MESTRE, regidor d'ICV-EUiA "Vostès, abanderats de la competència, decideixen intervenir per afavorir la concentració i el monopoli. I ens seguim preguntant perquè no ho entenem, què hi fa aquí Esquerra Republicana." Les al·lusions al suport d'Esquerra han encès el debat amb moments tensos. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Em volen dir per què parlen de privatització si volen ser mínimament rigorosos i no colen confondre la ciutadania amb posicions de demagògia fàcil?" "El ple ha encarrilat avui una de les promeses electorals de Xavier Trias, fer un parc d'habitatges de lloguer assequible. Posats ja els fonaments, el govern té ara per davant l'últim any de mandat perquè els pisos comencin a materialitzar-se. Us ho ha explicat des de l'Ajuntament, Marc Garcia."

El govern ha insistit que la gestió mixta “garantirà l’interès públic” i que amb l’operació B:SM no deixa de ser “la societat estrella de l’executiu”. Segons la segona tinenta d’alcalde, Sònia Recasens, mantenir el 40% de les accions permetrà “mantenir ingressos i continuar amb la capacitat de crear nous aparcaments”. Recasens ha recriminat al PSC i a ICV-EUiA els motius que han donat per justificar el vot contrari: “vostès no s’han llegit el contingut de l’oferta tècnica de l’empresa que ha guanyat l’adjudicació”. Un argument que minuts abans havia defensat el president del Grup Municipal d’ERc+Dcat+Rcat, Jordi Portabella. El líder republicà els ha acusat de “demagògia fàcil perquè parlen de privatització quan no ho és”.

Portabella també ha citat la incorporació d’un miler d’endolls elèctrics en els aparcaments, “que ens convertirà en la primera ciutat d’Europa en nombre d’endolls per al vehicle elèctric”. Responia així a les crítiques del PSC i d’ICV-EUiA, que han preguntat “què hi fa ERC en aquest acord?”. Les al·lusions directes a Portabella han fet pujar el to del debat. Portabella, que ja havia exhaurit el temps d’exposició, ha demanat torn de paraula per respondre’ls i els portaveus tant del PSC com d’ICV-EUiA han recriminat al president del plenari, Joan Puigdollers, que li hagi atorgat aquest temps extra.

Per la seva banda, el PP s’ha desmarcat de les crítiques i ha reivindicat que “des del primer moment hem treballat perquè cap empleat de B:SM no resultés afectat per l’operació. Dels 52 treballadors afectats inicialment ara no n’hi ha cap”.

Finalment, però, el punt s’ha aprovat amb els vots de CiU, PP i ERC i els vots contraris de PSC i ICV-EUiA. L’oferta de Saba és de 232 milions d’euros. Una oferta per sobre del que esperava ingressar l’Ajuntament. Amb l’operació es vol finançar la construcció d’un miler de pisos de lloguer assequible i també l’ampliació de l’Hospital del Mar, fruit d’un acord entre CiU i PP.