Carles Puigdemont i Oriol Junqueras

ja han fet el primer dels passos que els han de permetre prendre possessió com a diputats del Parlament de Catalunya. Els seus equips han presentat les credencials que expedeix la Junta Electoral, un cop superades les eleccions. A banda d’aquest document, igual que la resta de parlamentaris, hauran de presentar una declaració d’activitats i béns i una promesa de respectar la Constitució espanyola i l’Estatut d’Autonomia. Aquesta promesa o jurament es pot fer per escrit, amb un document signat i entregat per un tercer.

Fins aquest dimarts, una vuitantena de diputats electes han entregat les credencials. Tenen encara uns dies per complimentar els tràmits, abans que el 17 de gener es constitueixi la cambra. En virtut de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, serà el Govern espanyol qui convoqui la sessió a través d’un decret. Fins ara, aquesta potestat sempre l’havia exercit el president de la Generalitat en funcions.

Ponsatí i Puig encara no han fet el tràmit

Junts per Catalunya

ha lliurat les credencials de tots els parlamentaris del grup, excepte de Clara Ponsatí i Lluís Puig, que són a Brussel·les. Sobre ells, igual que sobre Puigdemont, Comín i Serret, pesa una ordre de detenció si trepitgen territori espanyol.

Tant si es queden a Bèlgica com si el jutge dictés presó preventiva contra ells, tal com va fer amb la resta de consellers, no podrien exercir el vot com a diputats a la cambra. Per això creixen les veus que demanen que renunciïn a l’acta per garantir la majoria independentista a l’hemicicle.

Segons els resultats del 21-D, JxC, ERC i la CUP sumen 70 escons. D’aquests, vuit pertanyen a persones imputades per l’organització de l’1-O, que són o bé en presó preventiva o a Brussel·les, i per tant no està garantit que puguin participar en la sessió constitutiva ni en els plenaris següents. Si no poguessin votar, els grups independentistes es quedarien amb 64 vots, un menys dels que sumen la resta de forces a la cambra (65, comptant Catalunya en Comú – Podem). Per a la investidura, es necessita majoria absoluta en primera volta, o simple en la segona.

 

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a