Els jutges asseguren que la mesura de presó cautelar no es fonamenta en el risc de fuga ni en el de destrucció de proves, però sí en l’existència de risc de reiteració delictiva. Apunten que la voluntat de diàleg del vicepresident destituït pel 155 parteix de la base que l’Estat ha d’acceptar la independència de Catalunya, un escenari que no planteja la interlocutòria. Per tant, diuen els jutges, el diàleg de Junqueras “no es pot valorar com un indici d’abandonament de l’enfrontament amb l’Estat”.

En la interlocutòria, els tres magistrats també es posicionen sobre el dret de Junqueras a participar en la vida política. Accepten que és un “dret molt bàsic en democràcia” però també diuen que “no pot deixar sense efecte les conseqüències pròpies d’un procés penal”. Recorden que l’exercici d’alguns càrrecs polítics no suposa la impunitat.

Neguen que siguin presos polítics 

En aquest sentit, el Suprem nega categòricament que Junqueras sigui un pres polític. Assegura que la causa contra el republicà “no s’ha obert per perseguir la dissidència política ni la defensa d’una opció independentista” sinó per haver anat molt més enllà, ja que la interlocutòria constata que hi ha indicis de delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics.

Perquè tot i que Junqueras no va cometre cap acte violent, sí que va cridar la ciutadania a mobilitzar-se els dies 20 i 21 de setembre, així com l’1 d’octubre; fet que pels magistrats suposa “l’acceptació de previsibles i altament probables episodis de violència per aconseguir la finalitat proposada”. Per això, conclouen: “No pot parlar-se de presos polítics”.

Allau de reaccions

Des de la presó d’Estremera, Oriol Junqueras ha reaccionat a la decisió del Tribunal Suprem. A través d’una piulada a Twitter, ha demanat a la ciutadania que es mantingui forta i unida, i que transformi la indignació en coratge i perseverança. També insta a pensar en el que cal refer i a persistir perquè, assegura, ell persistirà. Junqueras també ha agraït les mostres de suport rebudes.

També hi han dit la seva Carles Puigdemont i Gerardo Pisarello a través de Twitter. Des de Brussel·les, Puigdemont ha dit que la interlocutòria és “un escàndol que fa avergonyir qualsevol demòcrata” i ha advertit que Junqueras, Joaquim Forn i els Jordis “són ostatges”. De la seva banda, el primer tinent d’alcalde ha estat molt contundent. Pisarello creu que la decisió del Suprem remet a la inquisició, no té parangó a Europa i que “desconeix principis elementals de l’Estat de Dret”.

Els Jordis i Forn provaran sort de nou

Després que el jutge Pablo Llanera decidís mantenir en presó incondicional els líders de l’ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i el conseller d’Interior destituït pel 155, Joaquim Forn, a principis de desembre, ara provaran sort de nou. El jutge els ha cridat a declarar aquest dijous, 11 de gener, com a resposta al recurs que van presentar els líders civils i el màxim responsable d’Interior al manteniment de presó.

A banda de Junqueras, els Jordis i Forn són els únics acusats de sedició i rebel·lió que encara estan entre barrots. Al desembre, Llanera va reconsiderar la presó incondicional per als altres sis consellers destituïts: Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Carles Mundó, Dolors Bassa i Meritxell Borràs. Tots ells van poder participar en la campanya electoral de JxC i ERC per al 21-D.