El president de la Generalitat només ha fet una referència breu a la resposta que ha de donar al requeriment de Mariano Rajoy que aclareixi si s’ha declarat o no la independència. Ha reiterat el compromís “amb la pau, el civisme, la serenor, la fermesa i la democràcia com a inspiradors de les decisions que hem de prendre”. 

Puigdemont ha afirmat que Lluís Companys va ser afusellat “per ser justament president de Catalunya” i ha assegurat que 77 anys després la seva figura encara “no ha rebut per part de l’Estat el tracte digne que es mereix”. En aquest sentit, ha dit que “el partit que governa Espanya continua banalitzant aquell crim”. 

Puigdemont ha fet l’ofrena floral al monument de Companys al Fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc acompanyat de la presidenta del parlament, Carme Forcadell, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. El president també ha fet una altra ofrena davant la tomba de Companys acompanyat dels membres del govern català.

Forcadell ha volgut recordar que aquest any s’ha fet un “pas d’enorme dignitat” amb la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme i, en la mateixa línia que Puigdemont, ha assegurat que “l’estat espanyol encara no ha demanat perdó per l’afusellament de Companys”.