La CUP vol que es faci un ple extraordinari monogràfic per parlar de la República Catalana i de l’inici del procés constituent. La proposta preveu que el ple acabi amb la proclamació solemne de l’Estat català independent en forma de república. D’aquesta manera, el partit anticapitalista proposa fer efectiu els resultats de l’1-O. La CUP proposa que el ple sigui la setmana que ve.

Des de la CUP asseguren que des del dia 10 d’octubre hi ha hagut un canvi de context. “El govern no va actuar segons el que ens havia informat”, ha explicat Núria Gibert, membre del secretariat de la CUP, qui assegura que aquesta actuació ha provocat una frustració i confusió entre la població que no està a l’altura del que el moment requeria.

Des d’un primer moment la CUP va parlar d’un termini d’un mes pel que fa a la suspensió de la declaració de la independència. Però ara asseguren que, veient que el “bloc de l’estat espanyol no dona cap tipus de marge al diàleg”, s’ha de proclamar la república com més aviat millor. “Donem per impossible el diàleg”, ha sentenciat Gibert, que ha rebutjat també una reforma constitucional. 

Per tot això,  la CUP ha decidit, també, plasmar aquesta posició al carrer. Aquest dissabte s’han compromès a treballar aquesta setmana perquè hi hagi mobilitzacions arreu del país en defensa dels resultats de l’1-O i, en conseqüència, de la república. Pel que fa a l’activitat parlamentària, han assegurat que estan a l’espera de la resposta de Puigdemont a Rajoy.  De moment, es reserven totes les mesures, però diuen que no participaran de la lògica parlamentària autonomista. Si no es proclamés la república, asseguren que tenen sobre la taula diverses propostes per analitzar.

Aquest divendres, la CUP ja va enviar una carta el president Carles Puigdemont en què li demanava que aturés la suspensió i proclamés la independència.