“Aquests gestos no serveixen per a res”. Ciutadans ha respost així a la intenció de l’Ajuntament de Barcelona de retirar la Medalla d’Or a Joan Carles I en el ple del mes d’octubre. “La casa reial està pendent de coses més importants que dels capricis del govern municipal“, ha dit la presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Luz Guilarte, en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé. La líder municipal del partit demana esperar que hi hagi una sentència ferma contra el rei emèrit per debatre la mesura: “Anar de vacances no és cap delicte”.

Aquesta mateixa setmana, Cs demanarà retirar el Premi Ciutat de Barcelona als directors del documental ‘Ciutat morta’, després de la condemna a Rodrigo Lanza a cinc anys de presó per la mort d’un home. Guilarte lamenta que es retirin premis a persones que “no estan encausades judicialment” i que, en canvi, no es plantegi per a persones condemnades per “delictes greus”. “El barem hauria de ser el mateix per a tots”, ha sentenciat Guilarte.

Sobre els càntics feixistes del 12-O, la líder municipal de Cs difereix de Josep Bou (PP) i condemna els fets, que qualifica d’“absolutament inadmissibles”. Celebra que la fiscalia ho investigui, però demana al govern municipal que actuï igual quan els partits independentistes “fomenten la violència”.

Diàleg per negociar les ordenances fiscals

Luz Guilarte considera que la congelació dels impostos i les taxes municipals anunciada pel govern municipal no fa més que “consolidar la pujada brutal” de tributs que, ha dit la regidora de Cs, va fer l’executiu d’Ada Colau a principis d’any: “Tot el que es podia apujar, ho van apujar”. Per això, la presidenta del grup a l’Ajuntament ha demanat temps i també obrir un espai de diàleg amb el govern de la ciutat per “parlar i intercanviar proposicions”.

El partit ha descartat que ara per ara tingui decidit el sentit del vot. “Seria absurd dir ‘no’ sense saber què ens plantegen. No tindria cap sentit”, ha dit Guilarte. Ara bé, confia que fins al desembre hi hagi “marge” per aconseguir alguns canvis, com la supressió total de la taxa de terrasses mentre duri la pandèmia pel coronavirus.

Responsabilitza Colau de les aglomeracions

La líder del grup municipal taronja ha lamentat les imatges d’aglomeracions de persones al carrer vistes durant el primer cap de setmana amb bars i restaurants tancats i, en part, n’ha culpat el govern d’Ada Colau. Luz Guilarte ha acusat l’Ajuntament de donar un “missatge de tolerància durant massa temps en favor de l’incivisme”. Això, diu, alimenta aquests comportaments. “Barcelona és un campi qui pugui”, ha denunciat la regidora.

En aquest sentit, Guilarte demana “contundència” als cossos policials per sancionar aquestes actuacions i “tallar-ho d’arrel”.