Un referèndum sobiranista no té recorregut jurídic i està fora, tant de la realitat espanyola com de l'europea, assegura el candidat del PP català Jorge Fernández Díaz. Per això, afirma, un referèndum unilateral d'independència, un RUI, no tindria cap sentit i és política de ficció. JORGE FERNÁNDEZ DÍAZ, candidat del PPC "El que és Espanya ho decidim tots els espanyols, per tant el dret a decidir que es el dret d'autodeterminació no hi cap a la constitució espanyola, per això he dit que els partits constitucionalistes, es a dir, PP, PSOE i C's estem absolutament d'acord amb que la unitat d'Espanya no és negociable la sobirania nacional no és divisible." Esquerra Republicana, si bé al migdia deia que s'afegiria a un RUI, al vespre va matisar que ara per ara aquesta proposta NO té el suport d'una majoria política i social. També van deixar clar que no creuen en la proposta de Podem d'un referèndum pactat. GABRIEL RUFIÁN, candidat d'ERC: "Es una mentira piadosa, referéndum acordado con el estado español, todo el mundo sabe que es imposible en la próxima década por lo menos." Per Esquerra, per fer un referèndum pactat hi faria falta un PSOE que ara mateix no existeix.

Esquerra Republicana també ha deixat clar que no creu en la proposta de En Comú Podem de convocar un referèndum pactat amb l’Estat espanyol. El Candidat d’ERC, Gabriel Rufián, ha assegurat que és “una mentida piatosa” perquè no es podrà fer, almenys, en una dècada. Faria falta, segons els republicans, un PSOE que ara mateix no existeix.

De la seva banda, per al PP no hi ha lloc per a referèndums, ni unilaterals ni pactats. El candidat del Partit Popular de Catalunya, Jorge Fernández Díaz, ha deixat clar que no existeix el dret a decidir: “El que és Espanya ho decidim tots els espanyols, la unitat d’Espanya no és negociable la sobirania nacional no és divisible“, ha dit.