La condició de ministre del candidat del PP ha portat els missatges de campanya fins a Luxemburg. Abans d'assistir a la reunió de ministres d'interior europeus, Jorge Fernández Díaz ha alertat del risc que suposaria, segons ell, que Units Podem arribés a governar a Espanya. JORGE FERNÁNDEZ DÍAZ, candidat del PPC "Lo que ha pasado en Cataluña no podemos permitirlo a nivel nacional. Que España no caiga en manos de la CUP española porque esto sería llevar a España al desgobierno y a una situación sinceramente que no deseamos, no es buena para España." XAVIER DOMÈNECH, candidat d'En Comú Podem "Jo només tindria por a una cosa, que és que el partit Popular segueixi al poder el 26-J. A res més que això. El que no pot seguir en mans d'aquest país, és del partit més corrupte de la història de la democràcia espanyola." Domènech ha acusat el PP de deixar a la meitat la guardiola de les pensions en una legislatura i ha proposat que l'edat de jubilació es torni a fixar en els 65 anys. També en relació a les polítiques socials, Esquerra ha lamentat el paper que ha tingut el Tribunal Constitucional a l'hora de suspendre lleis sorgides del Parlament català. GABRIEL RUFIÁN, candidat d'ERC ""Lleis en contra la pobresa habitacional, energètica, infantil... La diferència per l'Estat espanyol entre que una llei sigui constitucional o no és que sigui una llei catalana." Sobre el referèndum unilateral d'independència proposat per la CUP, Esquerra diu que per ells no es deixaria de fer, però mantenen que la seva prioritat és el full de ruta independentista. En Comú Podem creu que és una proposta que s'ha de concretar i Convergència considera que fer un referèndum d'aquest tipus no serviria de res perquè els votants del no el boicotejarien. Francesc Homs ha retret a Esquerra la seva equidistància entre la CUP i Convergència i s'ha erigit com la garantia que evitarà un nou tripartit a Catalunya. FRANCESC HOMS, candidat de CDC "Amb Esquerra Republicana, la CUP, Catalunya sí que es Pot, el Partit Socialista. Model barceloní per entendre'ns. Qui garanteix que no hi hagi un tripartit? Convergència Democràtica de Catalunya" Des de Ciutadans han convidat Esquerra i Convergència a reflexionar del paper que tenen al Congrés. Girauta creu que els independentistes han perdut centralitat a la cambra espanyola. JUAN CARLOS GIRAUTA, candidat de C's "Por qué sus formaciones en el Congreso de los Diputados están apestadas? Por qué el PSOE no quiere la abstención de ninguno de los dos?" Els socialistes han criticat els pressupostos que preveia la Generalitat. La candidata, Meritxell Batet, n'ha denunciat la poca inversió industrial. MERITXELL BATET, candidata del PSC Batet ha rebut el suport del segon tinent d'alcalde i líder del PSC a la ciutat, Jaume Collboni, que ha posat els festivals musicals Primavera Sound i Sónar com a exemple d'indústries creatives per les quals aposten els socialistes.

Des de Luxemburg el candidat del PPC, Jorge Fernández Díaz, ha comparat En Comú Podem amb la CUP i ha expressat la seva por que la formació arribi a governar. “Que Espanya no caigui en mans de la CUP espanyola perquè això seria portar Espanya al desgovern”, ha dit el popular. La resposta no s’ha fet esperar gaire. El candidat d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha carregat contra els casos de corrupció del PP: “El que no pot seguir és aquest país en mans del partit més corrupte de la història de la democràcia espanyola.” Ha estat durant un acte sobre les pensions, en què la formació de Domènech ha proposat que la jubilació torni a situar-se als 65 anys.

També sobre drets socials ha parlat Esquerra Republicana de Catalunya, però en referència a les lleis socials impugnades pel Tribunal Constitucional, a instàncies del govern del PP. “Lleis en contra la pobresa de l’habitatge, energètica, infantil… La diferència per l’Estat espanyol entre que una llei sigui constitucional o no és que sigui una llei catalana”, ha dit el candidat d’ERC, Gabriel Rufián.

Ciutadans considera que són la clau per a la governabilitat d’Espanya. El candidat per Barcelona de C’s, Juan Carlos Girauta, ha dit que ERC i CDC haurien de reflexionar per què ningú no vol comptar amb els seus suports al Congrés dels Diputats. En termes de governabilitat, però referit al Parlament de Catalunya, el candidat Francesc Homs ha dit que CDC és l’única alternativa a un tripartit. I precisament sobre la Generalitat, n’han parlat la candidata del PSC, Meritxell Batet, que ha criticat els pressupostos que preveia el Parlament i ha denunciat la poca inversió industrial.

Referèndum unilateral

ERC, CDC i En Comú Podem s’han pronunciat sobre un hipotètic referèndum unilateral d’independència (RUI), una proposta sorgida de la CUP. El candidat republicà, Rufián, ha dit que si es fes ERC s’hi sumaria, però que el més important és el full de ruta marcat que “ja preveu un referèndum constituent”. El número 2 de la seva llista, Joan Tardà, ha afegit que “qualsevol canvi s’hauria de decidir al Parlament”. Per la seva banda, tant Homs com Domènech han dit que no seria útil tornar a fer un referèndum després del 9-N i que, per tant, no hi donarien suport.