"Queda en consecuencia proclamado presidentde del Congreso de los Diputados, el diputado don Patxi López Álvarez." Des d'aquesta imatge, del 13 de gener, fins a aquestes altres, del rei signant la dissolució, han passat només tres mesos i 21 dies. Per primera vegada des que es va recuperar la democràcia, els resultats de les urnes no han permès formar govern. Tot i quedar a força distància dels partits tradicionalment hegemònics, el PP i el PSOE, dues noves formacions, Podem i Ciutadans, van irrompre amb força a la cambra. I ara, per evitar un altre carreró sense sortida, alguns partits han repensat l'estratègia. En l'àmbit espanyol, Podem s'ha aliat amb Esquerra Unida en una nova marca, Units Podem. Ho van fer públic en aquest vídeo. "Unidos, sí se puede". Pel que fa a Catalunya, els canvis són més. Convergència va decidir recuperar la seva marca i deixar enrere Democràcia i Llibertat. Unió s'ha retirat de la cursa. l al PSC, Carme Chacón ha deixat pas a Meritxell Batet. "Son motivos políticos, pero no son relevantes." A les portes d'una nova campanya, els partits van acordar minimitzar-ne la despesa. I tot i que no van arribar a pactes concrets, sembla clar que serà una campanya amb més presència als mitjans i menys propaganda als carrers. Queda per veure com afectaran als partits els rols jugats durant l'intent de formar govern i en quin pla quedarà el procés sobiranista, sobretot tenint en compte la situació creada després que es tombessin els pressupostos.

Des que el 13 de gener es va elegir Patxi López com a president del Congrés fins a la convocatòria de noves eleccions van passar només tres mesos i 21 dies, cosa que converteix la legislatura en la més curta des que es va recuperar la democràcia. Els resultats del 20 de desembre van trencar el bipartidisme tradicional i van fragmentar el mapa de partits de manera que no s’ha pogut formar govern.

Per evitar un altre carreró sense sortida, alguns partits han repensat l’estratègia amb què es presenten als comicis. En l’àmbit espanyol, Podem s’ha aliat amb Izquierda Unida en una nova coalició, Units Podem. I pel que fa a Catalunya, Convergència ha recuperat la seva marca i ha deixat enrere Democràcia i Llibertat, Unió s’ha retirat de la cursa i al PSC Carme Chacón ha deixat pas a Meritxell Batet.

Tot i que els partits no han arribat tots plegats a pactes concrets per minimitzar la despesa de la campanya, tots aposten per reduir la propaganda als carrers i confiar més en la presència dels seus missatges de campanya als mitjans.