Ha estat una junta de portaveus amb un debat llarg i tens segons els regidors que hi han participat. Convergència i Unió, Iniciativa i Esquerra han acordat fixar un ple per dilluns al migdia amb una única proposta d'acord que no convenç PSC i PP, que volíen presentar textos alternatius. En tot cas, els tres partits convocants sumen 21 regidors, la majoria justa per fer visible dilluns el suport de l'Ajuntament a la consulta del 9N. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "El nostre paper com a capital de Catalunya és estar al costat de tots els municipis del país i, en aquest sentit, fer un pas perquè la consulta es pugui celebrar el dia 9". JOAQUIM MESTRE, regidor d'ICV-EUiA "Estem compromesos amb què la llei de consultes que avui aprovarà el Parlament de Catalunya doni lloc a la convocatòria d'aquesta consulta." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "L'alcalde Trias vol convertir Barcelona en una peça més del puzzle independentista que ha dissenyat el senyor Artur Mas amb ERC." El PSC ha presentat esmenes al text inicial i, si no prosperen, no descarta demanar un altre ple extraordinari a continuació del ja convocat per defensar les seves tesis. ASSUMPTA ESCARP, regidora del PSC "El que cal és diàleg, negociació i pacte per arribar a poder expressar des del poble de Catalunya la posició que surti de les urnes però dins de l'estat de dret." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "El fet que es vulgui produir una anomalia a través del PSC i del PP és mirar de dotar d'una conflictivitat quan votar no hauria de ser mai conflictiu." La de dilluns no serà la primera vegada que el ple es posiciona a favor de la consulta. Ja ho va fer al desembre a petició d'Esquerra. Aquell dia, dos regidors del PSC van marxar del ple per discrepàncies amb la resta del grup, que hi va votar en contra. El ple extraordinari caurà enmig de la Mercè, una festa major que enguany tindrà una forta càrrega política. D'una banda pel debat de la consulta, però també perquè és l'última abans de les eleccions municipals. Us ho ha explicat des de l'Ajuntament, Marc Garcia.
El fet de tenir 11 regidors socialistes permet al grup municipal sol·licitar un segon ple extraordinari, solució que ha trobat el PSC per fer sentir la seva veu a l’hemicicle de la Casa Gran, perquè en la primera sessió només podrà discutir-se el text presentat pels partits pro consulta. Tant la portaveu socialista, Assumpta Escarp, com el líder municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, han criticat que no s’hagi permès debatre més proposicions. Des de les files populars també s’ha lamentat que “Trias posi Barcelona al servei de l’independentisme”.
L’objectiu de convergents, republicans i ecosocialistes és aprovar una resolució de suport al 9-N i visualitzar així la posició del municipi en el moment actual sobre el procés sobiranista. El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, ha confirmat que l’alcalde, Xavier Trias, hi intervindrà. Concretament, la proposició vol servir de declaració institucional per mostrar el suport del plenari a la consulta que ha de permetre “decidir lliurement el futur de Catalunya”, i alhora, als partits que en són favorables i al president de Generalitat, Artur Mas.
El text que es votarà també expressa “el compromís” de l’Ajuntament a “facilitar tots els recursos i eines necessàries” per fer-la possible. Segons Forn, Barcelona demostrarà, amb l’aprovació de la declaració, que “lidera el municipalisme català” i assumirà “el paper de capital”. Jordi Portabella (UxB) creu, per la seva banda, que el pas que es farà des del consistori “donarà confiança a la ciutadania perquè decideixi el seu futur polític”. En la mateixa línia s’ha pronunciat el regidor d’ICV-EUiA, Joaquim Mestre.
Ja al desembre, el Ple de l’Ajuntament va aprovar amb els vots a favor de CiU, ICV-EUiA i UxB una proposta de suport a la consulta, a iniciativa del grup liderat per Jordi Portabella. El PP i el PSC hi van votar en contra, si bé l’aleshores president dels socialistes, Jordi Martí, i la regidora Montserrat Sánchez van abandonar el Saló de la Reina Regent per evitar pronunciar-se.
La decisió presa aquest divendres es produeix hores abans que el Parlament de Catalunya aprovi la Llei catalana de consultes no referendàries, a partir de la qual el president, Artur Mas, podrà convocar ja la consulta.