FERRAN REQUEJO, catedràtic de Ciència Política de la UPF "Això permetrà que el sector independentista pugui presentar el referèndum si no com una victòria, com una semivictòria, perquè gràcies a això hauran aconseguit competències sobre fiscalitat i estat de benestar que són demandes importants a Escòcia. Segons les darreres dades, un 74% dels escocesos estan a favor d'administrar els seus propis impostos i per decidir en matèria de benestar, fins i tot un 64% dels que voten 'no', estan a favor de recuperar competències econòmiques, socials i de transició política."
Els independentistes han estat derrotats, però han aconseguit millors condicions per a Escòcia. Aquesta és la lectura que fa del resultat el catedràtic de Ciència Política de la UPF Ferran Requejo. Segons l’expert, un 74% dels escocesos estan a favor d’administrar els seus impostos i per decidir en matèria de benestar, fins i tot un 64% dels que voten “no”, estan a favor de recuperar competències econòmiques, socials i de transició política. És per això que el resultat pot ser vist amb un prisma positiu, com un “fracàs excel·lent”, segons el catedràtic.
Requejo també ha felicitat Escòcia i el Regne Unit, que “han donat una lliçó a les democràcies plurinacionals, igual que ja ho va fer Canadà”. Requejo ha considerat que “la tendència del segle XXI és que els ciutadans siguin els que decideixin sobre el seu futur” i ha negat que el referèndum hagi creat una divisió, sinó que han expressat una diferència d’opinions ja existent entre la societat. “No hi ha hagut insults, ha estat una campanya molt racional, hi ha hagut paraules punyents però tot en el respecte als drets democràtics. El Regne Unit és una democràcia avançada, més enllà d’altres democràcies del món”, ha conclòs.