El que havia de ser un tràmit, s’ha acabat encallant. El govern d’Ada Colau i Jaume Collboni volia aprovar aquest mes el Pla d’actuació municipal (PAM), el full de ruta del mandat 2020-2023. Però en el debat previ al ple, en la Comissió de Presidència d’aquest dimecres, el PAM ha rebut el vot inesperat en contra d’ERC i també de Junts i Ciutadans. El PP i Barcelona pel Canvi, per la seva banda, han fet reserva de vot fins al plenari, de manera que l’aprovació del PAM queda en mans del que puguin decidir els grups de Josep Bou i Manuel Valls.

Tenint en compte que el govern (BComú i PSC) suma 18 vots a favor i els vots en contra en sumen 19, caldrà que almenys Valls o Bou diguin “sí” al PAM perquè sigui aprovat ja que amb l’abstenció no n’hi ha prou. El document recull les accions que es faran durant el període 2020-2023, i s’aprovarà pocs mesos d’arribar a mig mandat. El regidor de Presidència, Jordi Martí Grau, ha admès que el PAM arriba tard, però ha explicat que la pandèmia va obligar a refer-lo i incloure-hi el pla de xoc per fer front a l’emergència social i econòmica i les conclusions del Pacte per Barcelona.

“No és el PAM que la ciutat necessita”

En el debat en comissió, el portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha criticat que per elaborar el PAM no hi ha hagut participació amb entitats veïnals ni els grups municipals. “El nostre PAM serà negociar el pressupost any rere any i no té sentit donar suport a un PAM que no és el que la ciutat necessita”, ha sentenciat. El portaveu de Junts, Jordi Martí Galbis, hi ha afegit: “Si el soci preferent [en al·lusió a ERC] hi vota en contra, imagineu què ha de fer l’oposició real”. Martí Galbis ha dit que el document inclou projectes com la connexió del tramvia que el seu grup no comparteix.

També des de Cs, Paco Sierra ha dit que el seu partit està “en contra del model de ciutat” del govern de comuns i socialistes. Josep Bou (PP) s’ha limitat a anunciar la reserva de vot fins al plenari, igual que Manuel Valls (BCN Canvi), pendent de valorar la resposta a les al·legacions. El regidor de Presidència ha lamentat el vot contrari d’alguns grups i els ha instat a revisar els continguts del PAM abans del ple. “Si hi ha voluntat real de diàleg, esperem que en això la trobem”, ha dit Martí Grau, que ha revelat que ERC no va presentar cap al·legació.

S’aprovi o no, el Pla d’actuació municipal no compromet en cap cas l’acció de govern. Sense anar més lluny, en el mandat anterior el primer govern de Colau no va poder aprovar el PAM.