casetes Encarnació

El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha donat llum verda als plans per comprar les casetes d’Encarnació (a Gràcia) i fer-hi 17 pisos públics dotacionals i un equipament comunitari. Per poder-ho fer, el plenari ha aprovat una modificació del Pla General Metropolità (MPGM), amb el “sí” del govern municipal (BComú i el PSC) i ERC, l’abstenció de Junts, el PP, Valls i la regidora no adscrita, i el “no” de Cs. La qüestió s’havia de resoldre al plenari d’aquest abril, però el debat es va retirar de l’orde del dia.

Tal com ja va anunciar el govern Colau-Collboni el gener del 2020, l’Ajuntament abonarà 7,4 M € als propietaris de les casetes del carrer de l’Encarnació; un preu que resulta elevat per als grups de l’oposició. Max Zañartu (ERC) ha qüestionat “per què es paga aquest preu a Gràcia però no a altres llocs, com el Gimnàs Social Sant Pau?”, mentre que Jordi Martí (Junts) ha criticat que el consistori acabi pagant “un preu fora de mercat” per aconseguir habitatge públic.

En aquest mateix sentit, Celestino Corbacho (Cs) ha lamentat que amb el preu que pagarà l’Ajuntament per fer 17 pisos a Gràcia “se’n podrien haver aconseguit 40 o 50 a un altre lloc“, i Óscar Ramírez (PP) ha denunciat que la “mala gestió” de l’executiu generarà “sobrecostos” a la butxaca pública. Manuel Valls (BCN Canvi) també ha carregat contra la “pèssima gestió del govern, improvisant constantment”.

17 pisos dotacionals i un equipament

Amb el vistiplau del Ple, ara encara caldrà el “sí” de la Subcomissió d’Urbanisme de la Generalitat per poder executar l’MPGM d’Encarnació. Permetrà transformar les casetes en un edifici de planta baixa amb tres pisos al damunt, per aconseguir 17 habitatges públics dotacionals i un equipament (a la planta baixa) d’usos comunitaris.

El nou planejament també preveu preservar el patrimoni de les casetes, la fesomia, l’alzina centenària i l’espai verd existent. Per això, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha defensat que “això té un cost” i que els 7,4 M € que pagarà l’Ajuntament són “un preu real“.

Tot i que, inicialment, a les casetes d’Encarnació s’hi havia d’instal·lar una escola bressol municipal, finalment s’ubicarà en un altre punt del mateix carrer (concretament, al número 61).